пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

17. Класифікація гр. реформ

Гр. реформи, що проводилися в різні часи в багатьох країнах, значно відрізнялися своїми цілями, глибиною реформування існуючих гр. систем, методами стабілізації валют, підготовчими заходами тощо. Їх можна класифікувати за кількома ознаками.

За глибиною реформаційних заходів: 1) структурна (повна) гр. реформа – перехід від біметалізму до золотого монометалізму, до паперово-гр. чи кредитн. обігу. Зміна в виді гр., в структурі економіки, держ. фінансів, банк. та валютн. системах (СРСР). 2) Реформи часткового типу торкаються тільки самої організації гр. обороту і зводяться до зміни окремих елементів гр. системи. Сама база гр. системи та структура економіки і грошово-кредитних відносин залишаються незмінними. За таких реформ найчастіше змінюється масштаб цін, вид та номінал грошових знаків, механізм емісії грошей тощо. Поділяються на формальні р-ми - зміна купюри на інший зразок, але масштаб цін не змінюється, та деномінаційні р-ми (зміна 100$ та 50 $) – збільшення гр. одиниці (масштаб цін).

За хар-ром обміну старих гр. на нові: 1) неконфіскаційні р-ми –за єдиним співвідношенням здійснюється  уцінка запасу гр., доходів, цін для всіх економ. суб’єктів однаково; 2) конфіскаційні р-ми – встановлюються критерії обміну: скільки можна обміняти одному ек. суб’єкту, депозитні гр. на нові та їх норми.  3) нуліфікація – всі старі гр. недійсні і вилучаються з обігу.

За порядком введення в обіг нових гр.: 1) одномоментні р-ми: введення нових грошей в обіг здійснюється за короткий строк (7-15 днів), протягом якого технічно можливо обміняти старі гроші на нові. 2) реформи паралельного типу – ЦБ емітує нові гр. та в обороті є старі, тривалий час функціонують одночасно і паралельно.

За характером впливу на курс нац. валюти порівняно з інозем. валютою: 1)Девальвація знецінення нац. гр.  одиниці порівняно з інозем. валютою. Вона стимулює експорт, робить його дешевшим. Проте імпорт дорожчає, що призводить до зниження внутрішнього попиту. Причиною девальвації є інфляція та хронічний дефіцит платіжного балансу. 2)Ревальвація – підвищення курсу вартості нац. валюти щодо іноземних валют. Головна причина ревальвації – наявність дефіцитів у партнерів даної держави.

 


06.01.2017; 01:24
хиты: 301
рейтинг:0
Общественные науки
экономика
денежные отношения
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь