пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

15. Грошово-кредитна політика та її типи

ГКП -регулювання макроекономічних про­цесів, яке здійснюється центральним банком з метою ефективного впливу на господарську активність, темпи економічного зростання, стримування інфляції та забезпечення зайнятості робочої сили.

Основним об’єктом грошово-кредитного регулювання центрального банку є сукупна грошова маса, від розміру якої залежить динаміка основних показників розвитку економіки.

ТИПИ ГРОШОВО-КРЕДИТНОЇ ПОЛІТИКИ:

Рестрикційна грошово-кредитна політика (політика “дорогих грошей”), спрямовується на обмеження обсягу кредитних операцій, підвищення рівня процентних ставок і гальмування темпів зростання грошової маси в обороті. Застосовується рестрикційна політика як з метою згладжування різних коливань фаз економічного циклу, так і для боротьби з інфляцією та стабілізації грошової системи.

Експансійна грошово-кредитна політика (політика “дешевих грошей”), спрямовується на розширення обсягів кредитних операцій, зниження рівня процентних ставок і загальне зростання грошової маси. Застосовується експансійна політика з метою подолання спаду виробництва та пожвавлення ділової активності стимулювання інвестиційних процесів та збільшення платоспроможності попиту на товари і послуги.

Якщо НБУ проводить рестрикційну політику, то він підвищує норму обов'язкових резервів. Такою ж мірою збільшується сума обов'язкових резервів і зменшується ресурсний потенціал кожного комерційного банку.

 


06.01.2017; 01:24
хиты: 103
рейтинг:0
Общественные науки
экономика
денежные отношения
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь