пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Загальна характеристика витрат та поточних витрат підприємства.

Витрати – це грошове відображення затрат виробничих факторів, необхідних для здійснення підприємством своєї господарської діяльності, направленої на отримання прибутку та максимізацію добробуту власника.
Витратиформуютьсявпроцесівикористанняматеріальнихі фінансових   (грошових)  ресурсів  для  досягнення   певної   мети діяльності  підприємства  (організації). Вони мають  різну  цільову спрямованість, але найбільш загальним і принциповим є поділ їх  на інвестиційні та поточні (операційні) витрати.

  •  

Поточні витрати визначаються як зменшення економічної вигоди у вигляді вибуття активів чи збільшенням зобов’язань, які призводять до зменшення власного капіталу (за винятком зменшення капіталу внаслідок його вилучення або розподілу власником).

  • Перші  повторюються з кожним циклом виготовлення продукту (витрати на  матеріали,  заробітну плату робітників,  сировину,  інструмент тощо),  а  другі здійснюються постійно і незалежно від виробництва (утримання   приміщень,   споруд,   устаткування,   управлінського

персоналу тощо).

  • грошовій формах. Планування й облік витрат чинників виробництва  в натуральній  формі  (кількість, маса, об'єм, довжина  тощо)  мають важливе  значення  для організації діяльності підприємства.  Проте для  оцінювання результатів цієї діяльності вирішальною є  грошова оцінка  витрат,  оскільки  ліше вона  виражає  вартість  продукції (послуг).
  • продукції.

Загальні (сукупні) витрати – це витрати на весь обсяг продукції за  певний  період. Величина таких витрат залежить від  тривалості періоду та кількості виготовленої продукції.

Витрати на одиницю продукції розраховуються як середні величини за  певний  період,  якщо  продукція виготовляється  постійно  або серійно.  В одиничному виробництві витрати на виріб формуються  як індивідуальні.

Поточні витрати поділяють:

  •  
  •  

Змінні поділяються на пропорційні, непропорційні (прогресуючі та дегресуючі).

  •  
  • витрати  характеризують їхній приріст на одиницю  приросту  обсягу виробництва.   Показник  граничних  витрат  використовується   для обгрунтування доцільності зміни обсягу виробництва продукції.

Елементні витрати є структурно однорідними і первинними, мають єдиний  економічний  зміст. До них належать  матеріальні  витрати, оплата  праці,  відрахування на соціальні  потреби,  амортизаційні відрахування, інші витрати.

Комплексні витрати є різнорідними за складом, охоплюють кілька елементів  витрат.  Їх  групують  за  економічним  призначенням  у процесі   калькулювання   та  організації   внутрішньо-виробничого економічного   управління   (наприклад,   загально-виробничі    та адміністративні витрати, витрати на збут, втрати від браку тощо).

Постійні витрати є функцією часу, а не обсягу продукції.Їхня загальна величина не залежить від кількості виготовленої продукції (зрозуміло,  у певних межах). Вона стрибкоподібно змінюється  лише за   істотної   зміни   виробничої  та  організаційної   структури підприємства (іншого суб'єкта підприємницької діяльності). До постійних належать витрати на утримання та експлуатацію будівель і споруд, організацію виробництва й суто управлінські видатки. На практиці виділяють у складі постійних так звані умовно-постійні

  1.  

06.01.2017; 00:54
хиты: 107
рейтинг:0
Общественные науки
экономика
предпринимательская экономика
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь