пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Підприємство як суб'єкт господарювання, його місце в соціально-орієнтованій економіці.

Соціально орієнтована економіка базується на поєднанні принципу свободи ринку з принципом соціальної справедливості, який реалізує держава. Побудова соціально орієнтованої економіки, яка функціонує на засадах ринкового механізму, спрямована на забезпечення: економічної та соціальної взаємодії господарюючих суб’єктів; пріоритетності суспільних інтересів; нормального рівня життя більшості населення країни.

Господарюючі суб’єкти – це учасники ринкових відносин, які здійснюють господарську діяльність у сфері суспільного виробництва, виготовляючи продукцію ( товари, роботи, послуги ) та реалізуючи свою господарську компетентність через сукупність господарських прав та обов’язків.

Основною господарською одиницею, первинною ланкою соціально орієнтованої економіки є підприємство.

Підприємство – це економічно, технічно, соціально відокремлене виробництво товарів та послуг для задоволення потреб споживачів на основі самостійних рішень і відповідальності за ризик.

Як суб’єкт ринку , підприємство є юридичною особою, що має: відокремлене майно; рахунки в установах банку; самостійний баланс; печатку із найменуванням; ідентифікаційний код.

Як об’єкт ринкових відносин підприємство – специфічний товар, що має вартість і споживчу вартість. Вартість підприємства складають його майно-матеріальні та нематеріальні активи у ціновій формі. Споживча вартість полягає у здатності  підприємства приносити його власнику прибуток.

Основні ознаки підприємства: задоволення, насамперед, зовнішніх потреб споживачів; здійснення господарської комерційної чи некомерційної діяльності, спрямованої на досягнення прибутку, інших економічних та соціальних результатів; набуття статусу юридичної особи, яка відповідає певним характеристикам, що встановлені чинним законодавством; самостійність господарюючої ланки, що має відокремлене майно, вартість якого відображується в самостійному балансі підприємства; свобода прийняття рішень; наявність власного ризику; глибока спеціалізація підприємства, як господарської одиниці.


06.01.2017; 00:54
хиты: 107
рейтинг:0
Общественные науки
экономика
предпринимательская экономика
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь