пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Тема 2. Грошовий обіг і грошові потоки

 

         Сутність грошового обігу (руху грошей як грошей) та його відмінність від грошового обороту (руху грошей як капіталу). Поняття грошового обороту та його видів: сукупний грошовий оборот і оборот грошей в межах індивідуального капіталу.

Основні суб’єкти грошового обороту: фірми, сімейні господарства, державні структури, фінансові посередники.

Основні ринки, що взаємопов'язуються грошовим оборотом. Національний дохід і національний продукт як визначальні параметри грошового обороту. Грошові платежі як складові елементи грошового обороту.  

Економічна основа та загальна схема сукупного грошового обороту. Структура сукупного грошового обороту. Фіскально-бюджетний оборот. Кредитний оборот. Фінансовий оборот.

         Основні сфери грошового обороту. Безготівковий грошовий оборот. Готівковий грошовий оборот. Співвідношення між безготівковим і готівковим грошовим оборотом та подальша його тенденція. Канали надходження грошей та їх  вилучення з грошового обороту.

         Грошові потоки та критерії їх класифікації. Модель сукупного грошового обороту. Характеристика основних видів грошових потоків. Взаємозв'язок між окремими видами грошових потоків. Структура грошових потоків. Грошові потоки  припливу та грошові потоки відпливу. Механізм балансування грошових потоків.

         Грошова маса та основні форми її існування. Агрегатний метод класифікації функціональних форм грошей. Характеристика грошових агрегатів. Грошова база. Особливості побудови показників грошової маси в Україні.

Закони грошового обігу. Швидкість обігу грошей та фактори, що її визначають. Порядок розрахунку швидкості обігу грошей. Основні шляхи та показники інтенсифікації руху грошей в сфері обігу та платежів. Проблема монетизації валового внутрішнього продукту. Механізм поповнення маси грошей в обороті. Первинна емісія центрального банку. Вторинна емісія депозитних грошей комерційних банків. Грошовий мультиплікатор. Сучасні засоби платежу, які обслуговують грошовий оборот: банкноти, розмінна монета, депозитні гроші, векселі, чеки, їх суть та характеристика.

 


04.01.2017; 21:53
хиты: 88
рейтинг:0
Общественные науки
экономика
денежные отношения
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь