пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Методичні інструменти аналізу виробничої програми підприємства.

Виробнича програма відображає основні напрями і завдання розвитку підприємства в плановому періоді, виробничо-господарські зв'язки з іншими підприємствами, профіль і ступінь спеціалізації і комбінування виробництва.

Виробнича програма є системою планових завдань по випуску продукції встановленої номенклатури, асортименту і якості, призначеної для задоволення різних потреб.

Основними показниками виробничої програми є: номенклатура, що містить найменування продукції з вказівкою кількості, якості і термінів здачі; товарна продукція; незавершене виробництво; валова продукція.

Аналіз товарної продукції проводиться в двох напрямах:

а) оцінка виконання річного плану по випуску товарної продукції;

б) аналіз динаміки випуску товарної продукції за ряд років. Аналіз виконання завдань річного плану за об'ємом виробництва товарної продукції проводять за даними річної або квартальної звітності і річного плану. Виконання плану оцінюють, зіставляючи звітні дані за об'ємом товарної продукції з плановими, визначаючи абсолютне відхилення від плану, відсоток виконання річного плану і темпи зростання до попереднього року.

Для вимірювання обсягу продукції (послуг) комунальних підприємств використовують такі види вимірників (показників): 1) натуральні; 2) умовно-натуральні; 3) вартісні (грошові); 4) нормативно-трудові.

Натуральні показники найбільш точно відображають фізичний обсяг продукції (послуг). Вони відповідають вимогам зіставлення показників з випуску (реалізації) продукції за різні періоди. Натуральні вимірники дозволяють безпосередньо порівнювати показники виробничої програми різних підприємств галузі, складати матеріальні баланси, визначати розмір споживання продукції (послуг) на одного мешканця та ін.

Виробнича програма підприємств більшості галузей комунально-побутового господарства, внаслідок однорідності їх продукції (послуг), на відміну від промислових підприємств, що мають широкий перелік виготовлюваної продукції, може бути охарактеризована одним натуральним показником (вимірником). Кожна підгалузь комунального господарства має свій, властивий тільки їй натуральний вимірник (показник), який і виражає результат основної виробничої функції підприємства. Так, показниками (вимірниками) виробничої програми міських водопроводів є кубічні метри води; пралень - тонни випраної сухої білизни; лазень - кількість помивок; газових мереж - кубічні метри газу і т.п.

Умовно-натуральні вимірники (показники) застосовуються в деяких галузях комунального господарства поряд з натуральними. Наприклад, виробничу програму пралень визначають не тільки загальною вагою сухої білизни, а і в приведених, тобто умовних тоннах, що враховують різні витрати праці на обробку масової та індивідуальної білизни. Для обчислення в умовно - натуральних одиницях використовують відповідні коефіцієнти приведення.


 

Вартісні (грошові) показники виробничої програми використовують поряд з натуральними вимірниками усі підприємства комунального господарства. Виробнича програма комунального підприємства у вартісному вимірі характеризує доходи (виручку) від реалізації продукції (послуг) і дає змогу зіставляти доходи й витрати підприємства, визначати його прибуток, рівень рентабельності.

Грошові вимірники використовують як узагальнюючі показники для характеристики розвитку комунального господарства і забезпечення населення комунально-побутовими послугами по місту (області) в цілому, оскільки окремі види послуг виражають різними показниками.

Нормативно-трудові вимірники застосовують у комунальному господарстві для визначення обсягу виробничо-експлуатаційної роботи у нормативних людино-годинах. Нормативно-трудові показники використовують у тих випадках, коли перелік виконуваних робіт великий, а самі види робіт, як правило, неодноразово повторюються за розрахунковий період на одних і тих же територіях (ділянках). Так, нормативно-трудові показники (вимірники) застосовують для обчислення обсягу робіт з експлуатації водопровідних, каналізаційних, газових мереж; обсягу робіт з утримання об’єктів зелених насаджень і ін.

Показниками виробничої програми є:

- кількісні (вартісні, натуральні, умовно-натуральні, трудові)

- якісні (сортність, марка, вміст корисного компонента, частка продукції, що відповідає світовим стандартам, частка експортної продукції)


02.01.2017; 22:11
хиты: 81
рейтинг:0
Общественные науки
экономика
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь