пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Цільові характеристики діяльності підприємства

Планування охоплює всі напрями та етапи діяльності підприємства. В ході його здійснення визначають засоби досягнення цілей і потребу в матеріально-технічних, трудових та фінансових ресурсах; часові орієнтири виконання робіт, терміни постачання сировини та обладнання і т. ін.

Процес планування на підприємстві не одноразове явище, що обумовлене необхідністю: оновлення та можливого корегування цілей; періодичного перегляду планів для узгодження з реальними умовами діяльності з огляду на мінливість зовнішнього середовища та можливість помилок при прийнятті планових рішень.

Прийнята на підприємстві система планів є основою для здійснення будь-якого напряму діяльності та контролю за отриманими результатами, які в подальшому співвідносяться з плановими показниками. Це дозволяє оцінити ступінь виконання планів, причини можливих відхилень, а також провести необхідне корегування цілей та планових показників у відповідність до змінних умов.

Відсутність планів може стати причиною неритмічності виробництва, зриву поставок, помилковості вибору цілей, несвоєчасної зміни напряму діяльності. Це, в свою чергу, не тільки знизить ефективність роботи підприємства, а й може призвести до його банкрутства.

Об'єктом планування на підприємстві є всі напрями його діяльності: маркетингова; інноваційна; комерційна; економічна; соціальна; виробнича.

Маркетингова діяльність передбачає: дослідження ринків збуту та чинників виробництва (сировини, матеріалів, технологій); рекламу та стимулювання покупців; дослідження конкурентної позиції підприємства на ринку; вивчення попиту та методів його формування; дослідження рівня конкурентоспроможності продукції та цін.

Інноваційна діяльність передбачає: науково-технічні дослідження та розробки; проектно-технологічну підготовка виробництва; запровадження нововведень; формування інвестиційної політики.

Комерційна діяльність передбачає планування організації збуту готової продукції та постачання необхідних ресурсів для її виробництва.

Економічна діяльність обумовлює певні планові заходи щодо: організації самого процесу планування; обліку та звітності; ціноутворення; ресурсного забезпечення; фінансів; зовнішніх відносин підприємства.

Соціальна діяльність передбачає: розробку та застосування мотиваційного механізму; кадрову політику (підготовку та перепідготовку, кар'єрне зростання, добір персоналу); ефективність використання персоналу.

Виробнича діяльність передбачає організацію та виробництво продукції (послуг, робіт): визначення номенклатури та асортименту відповідно до потреб ринку та виробничих можливостей підприємства; збалансування плану випуску та виробничих потужностей; забезпечення якості.

Та чи інша діяльність підприємства може бути представлена як сукупність окремих функціональних процесів, кожен з яких також є об'єктом планування. Наприклад, виробничу діяльність можна розглядати як сукупність виробничого та управлінського процесів. В свою чергу виробничий процес складається з основних, допоміжних й обслуговуючих процесів, що також є окремими об'єктами планування.

Основними є процеси виготовлення продукції (надання послуг, виконання робіт), що формують виробничу програму підприємства чи план виготовлення продукції. Допоміжні процеси передбачають виготовлення продукції для потреб основного виробництва (інструмент, штампи і т.п.). Вони плануються у тісному взаємозв'язку з основними процесами підприємства. Обслуговуючі процеси - це надання послуг основному виробництву: транспортування, складування та збереження напівфабрикатів, сировини, матеріалів і т. ін.


02.01.2017; 21:23
хиты: 117
рейтинг:0
Общественные науки
экономика
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь