пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

1.Визначте вплив фактурного і текстурного оздоблення об*єкту на сприйняття форми

Велике значення в сприйнятті форми має фактура – властивість, що характеризує зовнішню будову поверхні форми.

Фактурність матеріалу залежить від щільності та величини мікро-викривлень поверхні. Одна з меж представляє гладкі поверхні, в яких елементи фактури такі малі, що візуально не розрізняються. Друга межа – коли елементи фактури по своїй величині сприймаються як самостійні елементи форми та їх кількість досить мала, що всіх їх можна розрізнити. В цьому випадку елементи фактури поверхні стають елементами поділу (рельєфу) поверхні.
Сприйняття фактури залежить від відстані спостерігача до поверхні. При збільшенні відстані дрібні деталі перестають сприйматися як окремі елементи форми.

Фактура створює зоровий образ форми. Саме різниця фактур дає можливість розрізняти на чорно-білому зображенні воду та метал, сніг та папір. Фактура виступає активною властивістю поверхні, яка здатна впливати навіть на сприйняття пропорцій форми. Недостатня увага до властивостей форми, невдале поєднання різних матеріалів в одній формі часто призводить до поділу та дисгармонії форми.

Сприйняття фактури залежить від характеру освітлення поверхні. Наприклад, жорсткість поверхні добре видно з близької відстані при сильному бічному освітленні. Якщо збільшити кут освітлення, така поверхня буде виглядати відносно гладкою. Використовуючи в виробі ту чи іншу фактуру поверхні, проектувальник повинен враховувати ті конкретні умови, при яких вона буде сприйматися: віддаленість від спостерігача, характер освітлення та ін.

При сприйнятті форми важливе значення має текстура – зовнішні ознаки матеріалу з якого виготовлено предмет, що спостерігаються на його поверхні. Найбільш чітко текстурою (малюнком) характеризуються вироби з дерева та тканини. Різні текстури використовуються як декоративний елемент при розробці форми. При виявленні текстури значну роль відіграє колір.

Фактура та текстура представляють собою активні засоби художнього вираження. Ефект фактури та текстури використовується перш за все для того, щоб передати природну якість матеріалу, розкрити його естетичну своєрідність. Якщо фактура або текстура матеріалу дуже виразні, то їх вплив на спостерігача може бути сильнішим, ніж вплив самої форми виробу. Однак надмірна фактура чи текстура може бути неприйнята. Фактура та текстура поверхні повинні підбиратися з врахуванням розмірів виробу та величини простору, в якому воно буде функціонувати.


25.01.2017; 19:10
хиты: 115
рейтинг:0
Гуманитарные науки
архитектура; дизайн; искусство
графический дизайн
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь