пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

29. Охарактеризуйте процес створення форми виробу на основі досліджень у галузі біоніки.

Біоніка (від грец. Biōn - елемент життя, буквально - живучий) - прикладна наука про застосування в технічних пристроях і системах принципів організації, властивостей, функцій і структур живої природи, тобто форми живого в природі і їх промислові аналоги.

Біонічні форми, природні стилізації можуть бути застосовані як до всієї предметної середовищі інтер'єру в цілому, так і до окремих предметів дизайну. Перше враження про біонічних світильниках - вони вибиваються з ряду геометрично правильних форм. Так, якщо взяти будь-яку класичну люстру в стилі модерн або класика, з кришталевими підвісками, кованими елементами, - побіжного погляду вистачає, щоб побачити в її підставі чітку геометрію і обов'язково - симетрію. У біоніці цього немає. Її область - незвичайні форми, нелогічні лінії.

Однак до стилю біоніка відносяться не тільки зображення квітів і плодів. Авангардну лінію складають навіяні природою асоціації, втілені дизайнером в статичному інтерьерном об'єкті (Brand van Egmond). Тут паморозь зимових дерев, кола дощу на весняних калюжах ...

Такі роботи можна розглядати годинами, намагаючись вгадати, що за образи заховані в них: заплуталася в мережах золота рибка або укрившійся в густій ​​траві крихітний жучок-світлячок. У біоніці, як і в хай-теке, часто саме з'єднання жорстких матеріалів - скла, металу - народжує дивно теплі і живі картини.

Але природа - це не тільки квіти, плоди і листя. Це і шум моря, і перламутрова внутрішність черепашки, і різні морські створення. Цю тему детально відтворює у своїх виробах ізраїльська компанія Aqua Creations. Її дизайнерів надихає підводний світ теплих морів: медузи, актинії, корали, водоростімолюски, черепашки - чиї тільки обрисів не побачиш у світильниках. Тільки уявіть: увійшовши до свого житла, ви відчуваєте себе зануреним у чудесний мир, наповнений світлом фантастичною лампи. У цьому світлі проявляються химерні силуети і здається, що підводний середу живе і рухається за своїми законами.

Біоніка в чомусь схожа з японським мистецтвом оздоблення житлових просторів, коли житло влаштовується як продовження зовнішнього світу. Але в московських реаліях будинок не може взаємодіяти з живою природою: за його дверима зазвичай - пил, бетон, шум, вихлопи, гар. Стиль біоніка дозволяє створити оазу.

 


24.01.2017; 15:33
хиты: 159
рейтинг:0
Гуманитарные науки
архитектура; дизайн; искусство
графический дизайн
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь