пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

20. Охарактеризуйте види етикеток у відповідності до функціонального застосування .

В залежності від функції визначають наступні види етикетки:

 - Інформаційна: готова (інструкція й опис) і напівфабрикат (термочек);

 - Декоративна (поліпшує зовнішній вигляд виробу);

 - Інформаційно-декоративна;

 - Захисна (що руйнується при спробі відклеювання, гарантує неможливість підробки товару);

 - Інтерактивна (штрихкод);

 - Рекламна;

- Об’ємна;

- Типу «відкрий і прочитай»;

 - Стиральна; - «суха».

Інформаційна етикетка – надає інформацію споживачеві. Цей вид поділяється на дві групи: напівфабрикати і готові. До напівфабрикатів можна віднести термоетикетку, яка застосовується на підприємствах-виробниках продуктів харчування, в основному у м’ясній, рибній промис- ловостях, а також у супермаркетах, де продукти харчування фасуються безпосередньо перед продажем. На цю етикетку наноситься стандартне зображення, а безпосередньо під час фасу- вання наносяться якісні й кількісні характеристики товару. До готової інформаційної етикетки відносять інструкцію і опис на російській чи українській мовах або будь-яку іншу етикетку з інформацією для споживача, надрукованою заздалегідь.

Декоративна етикетка призначена тільки для поліпшення зовнішнього вигляду або для вказівки, що даний продукт виготовлений визначеною фірмою. Ця етикетка також може засто- совуватись в рамках маркетингової кампанії підприємства, що сприяє більшому розпізнаванню тієї чи іншої марки товару.

 Інформаційно-декоративна етикетка поєднує у собі інформаційну частину з декоратив- ною.

Захисну етикетку виготовляють з матеріалів, адгезія (прилипання) яких вища межі міцності на розрив: матеріал негайно руйнується при відриванні від поверхні, видалити його можна тільки дуже маленькими шматочками. Крім того, є можливість виготовлення етикетки з ексклюзивних матеріалів або з використанням нестандартних (технічно складних) способів виробництва, завдяки чому її підробка практично неможлива.

Етикетка може бути виготовлена з наступними ступенями захисту: - Спеціальні насічки, що не дозволяють зняти етикету, не розірвавши її; - Спеціальний («пломбовий») папір, який можна зняти тільки один раз; - Друк деяких елементів термофарбами, що стають видимими за певних умов; - Друк люмінесцентними фарбами, видимими тільки під УФ-освітленням; - Мікротекст; - Етикетка з високим ступенем адгезії, що руйнується при спробі розкриття паку- вання; - Зображення, видиме під визначеним кутом зору; - Сховане зображення, видиме тільки під спеціальною плівкою (подоба гологра- ми).

 Рекламна етикетка – це етикетка, що сприяє «просуванню» товару. До цього виду можна віднести всі етикетки, які мотивують необхідність купівлі даного товару. Яскравим прикладом є акції, коли, купуючи товар, споживач стирає захисний шар у надіх на виграш якого-небудь призу чи додаткової знижки при придбанні в майбутньому товарів цього виробника. До цих же видів можна віднести етикетки з написами: АКЦІЯ, НОВИНКА, ЗНИЖКА ДНЯ, БЕЗ ХО- ЛЕСТЕРИНУ, НОВА ЦІНА, ДО СВЯТКОВОГО СТОЛУ, ЕКОЛОГІЧНО ЧИСТИЙ ПРОДУКТ тощо.

 Об’ємну етикетку іноді називають «резіната» (залита смолою), cristal drops (кришталева крапля), sterco labels тощо. Об’ємну етикетку отримують шляхом нанесення на звичайну етикетку прозоро- го або пофарбованого полімеру. Хімічна природа полімеру може бути різноманітною, але найбільший інтерес являє собою поліуретанова композиція. Оскільки етикетка з застосуван- ням поліуретанової смоли має високі фізико-механічні і естетичні властивості, саме їй і буде в майбутньому приділятись більша увага дизайнерів. Окрім високої стійкості, об’ємна етикетка має термічну стійкість (-40 до +80о) і хімічну – до бензину, масел тощо. Крим того, така етикетка здатна само генеруватися: за годину після нанесення на неї пошкодження гострим предметом поверхня етикетки знову стане гладкою. Вона може захищати малюнок від УФ-опромінення, для цього в смолу додають спеціальні хімічні фільтри. Завдяки особливим оптичним характеристикам смола після застигання утворює своєрідну лінзу, що зорово збільшує зображення, при цьому фарби стають яскравішими, глибшими і блискучими.

Етикетка типу «відкрий і прочитай» друкується досить своєрідно. В першому проході через машину друк наноситься на папір або плівку з обох сторін (поворот полотна здійснюється за допомогою поворотної штанги), потім матеріал намотується в рулон і встановлюється на другий пристрій зверху. Він є верхом етикетки, тобто тієї її частиною, яка буде вклеюватись від основи. На головній розмотці знаходиться рулон звичайного етикеткового матеріалу. На ньому може бути віддрукований текст чи малюнок, який буде помітний (видимий) одразу після вида- лення верхнього шару. Потім на цей матеріал наноситься шар УФ-клею. Наступна стадія процесу – з’єднання двох задрукованих рулонів. Важливо забезпечити точне спів падання зображення на верхньому і нижньому полотнах. Заключна стадія – висічка, видалення облою і перемотка готової продукції.

 «Суха» етикетка: стираєма, картонний ярлик і етикетка, виробництво якої здійснюється на високій швидкості, чисто і ефективно, без клею. Використовується двостороння липка плівка, яка дозволяє легко видаляти етикетку без пошкоджень. Застосовується, наприклад, для фармацевтичного ярлика


24.01.2017; 15:33
хиты: 117
рейтинг:0
Гуманитарные науки
архитектура; дизайн; искусство
графический дизайн
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь