пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

19. Визначте основні вимоги , на яких базується проектування етикетки.

Під час побудови композиції пакування необхідно розробляти та/чи підібрати усі складові дизайну, оптимально розмістити їх у просторі та досягти їх гармонійної взаємодії. Для цього, як правило, дотримуються послідовності:

 - Створюють центральний образ;

- Досягають рівноваги в його положенні на пакуванні;

- Розробляють та добирають додаткові елементи, досягаючи співмірності та гармонії в їх розміщенні;

- Забезпечують послідовність подання ілюстрацій та тексту;

 - Створюють динаміку, рух та направленість дизайну;

- Використовують контрасти та акценти;

- Забезпечують лаконічність, простоту та чіткість передавання дизай- ну;

 Центральний (ключовий) образ – це елемент, на якому концентрується ди- зайн. Він вирішує наступні задачі

- Привертає увагу покупця;

- Підкреслює унікальність та якість товару;

 - Виділяє переваги та докази корисності товарів;

- Підтримує торгівельну марку товару.

Центральний образ має бути цілісним, завершеним, направленим та скон- центрованим на одній ідеї.Центральний образ не має обтяжуватись непов’язаними між собою де- талями, а його виконання має бути простим, зрозумілим, який легко та швидко сприймається, викликати позитивні емоції.

. Лицьова (передня) грань має бути максимально простою, мати ключовий (центральний) образ, бути комутативною, містити менше текстової інформації. Як правило, на лицевій грані розміщується назва продукту, торгівельна марки чи її різноманітні прояви, а також саббренди, які підтримують торгівельну марку та загальну направленість дизайну

Зворотна (задня) грань зазвичай містить загальну тестову інформацію про товар. Розміщені на передній грані окремі елементи можуть повторюватись і на зворотній грані. На зворотній грані пакуванні інформацію краще подавати у наступній послідовності: → повторне зображення торгівельної марки → переваги товару → інформація для споживача. Зворотній бік пакування може оформлюватись з використанням стандар- тних прийомів: - Найбільш важлива текстова інформація виділяється послідовністю розміщення, кольоровими плашками, рамочками та розміром шрифту; - Розміщується стилізована атмосфера використання продукту; - В комбінації з текстом використовується символіка, знаки та піктограми; - Текстова частина може виділятися рамочками або розміщуватись на плашках іншого кольору; - Надаються відомості про живильні та споживацькі властивості продукції, інформація про її походження та склад; - Наводяться правила користування продукцією, корисні поради, кулінарні рецепти, зображення сервіровки столу та подачі продукту; - Наводяться рекламні елементи (якість, низька ціна, економія часу, зручність при користуванні); - Надається інформація про виробника та постачальника (адреса, теле- фон, місця розташування фірми, сервісні послуги, гарантії); - Розміщується штриховий код.

Бокові грані зазвичай використовують для додаткової інформації, не завжди напряму пов’язану з запакованим продуктом.

Інформація про викори- стання товару, інструкції для споживача потрібно надавати повністю, ясно та од- нозначно, небагатослівно та в привабливій формі. Бокові грані зазвичай використовують для допоміжного розташування торгівельної марки чи товарного знаку, найменування виробника чи постачаль- ника, номер стандарту, кількість та склад продукту, опис домішок та інгредієнтів, інструкцій по відкриттю та закриванню пакування, способів використання про- дукту, дати його виготовлення, гарантійного строку та правил зберігання, штри- хового коду, а також – з рекламною метою. Верхня грань застосовується для додаткового позначення торгівельної мар- ки, розміщення інформації про дату виготовлення та строк використання, правил зберігання та відкриття, вартість.

Нижня грань – для маркування партії, нанесення дати виготовлення, вартості. Напрям та рух використовують в дизайні пакування для привертання ува- ги покупця, зародження бажання придбати товар. Око покупця має рухатись в потрібному напрямі. Передавання руху та сили впливу досягається рядом прийомів: - Напрям руху підкреслюється оком персонажів, яких зображено на пакуванні; - Рух передається елементами дії (пар над чашкою кофе; ложка, яка перемішує чай, майонез, що видавлюють); - Увага концентрується на елементах великих розмірів, а потім – на більш мілких; те саме створюється переходом темного елементу до більш світлого чи від різнокольорового до однокольоровому; - Енергію, міць та динаміку виражають силовими лініями, овалами, стрілками та іншими елементами; - Дію зображують послідовними піктограмами або малюнками; - Застосовують нумерацію (у виділених колах); - Переміщення та дію позначають стрілками, виносками, лініями на- пряму. Контрасти та акценти використовують для привертання уваги до найбільш важливим елементам оформлення. Їх колір, розмір, шрифт чи стиль відображення мають відрізнятись від інших елементів, які використовуються в дизайні паку- вань. У доповненні до написів для посилення акцентування застосовують різноманітні «зірочки». Послідовність оформлення заклечається у взаємодії дизайну пакування з ре- кламною підтримкою продукції, у дотриманні певних, заздалегідь обраним кано- нам. Для пакування використовується однотипний стиль оформлення (фірмовий), застосовується однаковий формат, однотипне кольорове рішення, специфічний шрифт, логотип, символіка. Чіткість, простота, привабливість, зрозумілість та лаконічність дуже важливі у дизайні пакування. Будь-який елемент, який не несе суттєвого впливу на сприйняття пакування, має бути виключено. Не потрібно перенавантажувати композицію шрифтами різних стилів та розмірів. Варто виключати написи-повто- ри, зображень-негативів, непотрібного тексту та додаткових пунктів.

Єдність композиції – це поєднання усіх елементів, усіх частин дизайну в єдине, нерозривне, гармонійне ціле. Економічність дизайну. Під час розробки дизайну варто враховувати витрати матеріалу та обирати найбільш підходящій вид для конкретного товару. Проекту- вання поліграфічного оформлення варто проводити так, щоб виключити зайві ви- трати. Пакування за конструкцією, розміру, формі, кольору та зовнішньому оформ- ленню має бути адекватною продукту, який упаковується. Немає необхідності збільшувати вартість пакування для товарів повсякденного попиту (борошно, цукор, макарони) використання дорогого багато фарбового друку, металізації чи тиснення. Таке оформлення доцільно для дорогих, подарункових товарів: духів, косметики, вишуканих цукерок тощо. У більшості випадків завдання розробки дизайну після добирання чи кон- струювання пакування зводиться до розробки тільки зовнішнього оформлення.


24.01.2017; 15:33
хиты: 110
рейтинг:0
Гуманитарные науки
архитектура; дизайн; искусство
графический дизайн
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь