пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

8.Проаналізуйте значення естетичних якостей виробу.

 

Естетичні показники якості виробів характеризують інформаційну виразність, раціональність розмірів, кольорів, якість поверхонь, цілісність композиції, досконалість форми виробів

тощо.

За критерії естетичної оцінки приймають ряд зразкових виробів аналогічного призначення та типу, розроблених експертами на основі зразків, затверджених як базові. Естетичні показники якості виробів визначають спеціальні експертні комісії. Для визначення естетичних показників виробів розробляють спеціальні методики, у яких переважно використовують бальну систему із заданою найбільшою кількістю балів (5,10,100 тощо).

Ергономічним та естетичним показникам якості виробів особливу увагу приділяють в умовах ринкової економіки. Для забезпечення високих ергономічних та естетичних показників якості виробів до спеціалізованих комісій часто залучають висококваліфіковані кадри (лікарів, екологів, дизайнерів, маркетологів, конструкторів, технологів тощо).

 
 

Естетичні показники характеризують інформаційну вираз-ність, раціональність форми, цілісність композиції, досконалість виробничого виконання продукції і стабільність товарного виду. У групу естетичних показників входять такі підгрупи показників:

-          інформаційної виразності;

-          раціональності форми;

-          цілісності композиції;

-          досконалості виробничого виконання і стабільності товарного виду.

Інформщійна виразність характеризує здатність виробу відби-вати у своїй формі естетичні уявлення і культурні норми, що склалися в суспільстві. Вона виявляється:

Раціональність форми характеризує відповідність форми об'єктивним умовам виготовлення й експлуатації виробу, а також правдивість вираження в ній функціонально-конструктивної сут-ності виробу. Вона виражає:

Цілісність композщїї характеризують гармонійна єдність час-тин і цілого, органічний взаємозв'язок елементів форми виробу і його узгодженість з ансамблем інших виробів. Вона визначає ефективність використання професійно-художніх засобів для

Досконалість виробничого виконання і стабільність товарного виду істотно впливають на особливості естетичного сприйняття форми виробу і характеризуються:

Оцінка естетичних показників якості конкретних зразків про-дукції проводиться експертною комісією, що складається з квалі-фікованих фахівців, які мають досвід роботи у художньому конс-труюванні і участі в роботі комісій з оцінки рівня якості промис-лової продукції.

За критерій естетичної оцінки береться ранжирований ряд ви-робів аналогічного класу і призначення (базовий ряд), що склада-ється експертами на основі базових зразків, які надає організація-виготовлювач, і відібраних експертами.

При оцінці естетичних показників експортної продукції за ба-зовий зразок береться сучасний аналог провідної закордонної фі-рми.

Процес оцінки естетичних показників якостей продукції вклю-чає в себе вибір базових зразків і складання базового ряду виро

бів, проведення порівняльного художньо-конструкторського ана-лізу представленого виробу, визначення чисельних значень цього виробу, визначення чисельних значень естетичних показників у балах з використанням експертних методів.


21.01.2017; 15:57
хиты: 101
рейтинг:0
Гуманитарные науки
архитектура; дизайн; искусство
графический дизайн
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь