пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

6.Проаналізуйте значення функціональних якостей виробу.

Функціональний аналіз.

Аналіз функціональних вимог – це перш за все соціальне значення виробу, тобто врахування та оцінка всіх якостей, що визначають зв’язки “людина – предмет”. На цьому етапі аналізу необхідно дотримуватися послідовності при розгляді всіх складових процесу, яким би простим чи складним він не був. Особливо важливо встановити, наскільки вагома потреба суспільства у виробі та відповідність його призначенню.

Не менш важливим фактором у функціональному аналізі є виявлення зв’язку “предмет – середовище”. Тут звертається увага на те, наскільки форма за своїм характером та направленістю стилю здатна співіснувати з ціншими елементами, які відіграють важливу роль в інтер’єрі (побутові меблі, радіо-, теле-, аудіо- та відеоапаратура, верстати і машини, пульти керування, виробниче та лабораторне устаткування). Значно складніше розглядати транспортні засоби. Середовищем для них є вулиця, природне оточення. Постійна зміна середовища повинна враховуватися дизайнером, так як виникають вимоги, пов’язані з питаннями масштабу, “помітності” форми, її інформаційності. Таким чином, функціональність – це зручність, раціональність, відповідність і досконалість.

З метою наочної уяви про суть функціонального аналізу розглянемо приклад. Настільний телефонний апарат – виріб, який має велике значення. До нього можна висунути наступні вимоги: технічні (звучність та швидкість з’єднання з абонентом); технологічні (придатність для масового виробництва); економічні (затрати на експлуатацію та виготовлення); експлуатаційні (простота ремонту, зручність заміни частин і доступ до деталей); ергономічні (зручність тримання трубки, раціональне розміщення мікрофона, геометрична форма, положення диска).

Крім перерахованих конкретних вимог в процесі художнього конструювання до цього апарата можна висунути більш загальні вимоги: компактність апарата, стійкість при набиранні потрібного номера, добра видимість цифр під диском тощо.


21.01.2017; 15:57
хиты: 116
рейтинг:0
Гуманитарные науки
архитектура; дизайн; искусство
графический дизайн
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь