пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

28. Доберіть приклади етикетних формул висловлення компліменту, сумніву, зауваження, схвалення.

Висловлення компліменту: Щиро (сердечно) дякую Вам за ... (Щиро вдячний за...).

Сумніву: Так?; Хіба?; Невже?; Та невже?; Правда?; Ти (Ви) справді так вважаєш (єте)?; Цю інформацію ти (Ви) отримав (ли) з надійного джерела?; І я в це маю повірити? та под.

Фрази другої групи вимовляються з розповідною інтонацією, а сумнів передається за допомогою слів, що заповнюють відповідні синтаксичні конструкції: Сумнівно, щоб…. Вельми сумніваюся, чи…; Вам краще видно, але…; Воно ніби переконливо, проте…; (Мені) хотілося б вірити, однак…; (Мені) важко сказати, чи… .

Зауваження:  змушений зробити тобі (Вам) зауваження;

Ти (Ви) не зовсім добре вчинив (ли) (зробив (ли), сказав (ли));

Ти (Ви), напевно, недостатньо це обміркував (ли) (продумав (ли) як слід);

Тобі (Вам) так робити (говорити) не личить; Намою думку, цей вчинок не робить тобі (Вам) честі; Твій вчинок виходить за межі етичних норм; Це було недобре.

Схвалення:  "Ви прекрасні, чарівні, розумні. Ви добре, молодо ви­глядаєте. Ви гарна людина (спеціаліст, лектор, керів­ник, господар тощо). Ви добре (чудово) граєте на гіта­рі (співаєте тощо). Ви гостинний(-а) хазяїн (хазяйка). Ви розумні, добрі, чуйні тощо. Ви не змінюєтеся, не старішаєте. Час щадить Вас (не бере). У Вас (тебе) гарна посмішка (волосся, фігура, очі, руки, постава то­що). У Вас гарний (здоровий, свіжий) вигляд. У Вас гарний (прекрасний, тонкий) смак. У Вас гарний, м´я­кий, поступливий характер. У Вас гострий (тонкий, кри­тичний) розум. У Вас є гарне відчуття гумору. З Вами цікаво (приємно) спілкуватися, розмовляти, говорити, мати справу, зустрічатися тощо.

 


18.01.2017; 14:30
хиты: 121
рейтинг:0
Гуманитарные науки
лингвистика и языки
языки
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь