пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

22.1. Дайте пояснення закону типізації в композиції. 2. На прикладі запропонованого ескізу охарактеризуйте специфіку композиції ювелірних прикрас.

Закон типізації.

Типізація - спосіб розкриття в художніх образах загального, закономірного (в людському житті і житті суспільства, в психологічних переживаннях людей та їхні стосунки) через зображення неповторного і індивідуального.

1. Художник виділяє і відбирає найбільш характерні класові риси і вчинки, звички, зовнішні ознаки. В основі цього процесу виявлення лежить світогляд художника.

2. В той же час художник за допомогою фантазії втілює досягнуті узагальнення в форми індивідуалізованих характерів, що діють в конкретних обставинах.

Тільки в результаті успішної реалізації цієї двоєдиної сутності типізації можна створити правдиві, змістовні і вчинені за художньою формою твори мистецтва. Ігнорування будь-якої з цих частин типізації призводить до викривлення змісту твору, до руйнування його художньої форми.

Тип художній (від грец. Typos - відбиток, зразок) - художній образ, в індивідуальному своєрідності якого втілені риси, характерні для представників тієї чи іншої суспільної групи, класу, нації, риси, типові для багатьох людей певної історичної епохи або навіть ряду епох.

Індивідуальності, в образі і вчинках яких концентровано виражені риси, характерні для цілого кола людей, безсумнівно, існують в самому житті. Справжній художник має здатність вміло помічати таких людей і використовувати їх образ в своїх художніх узагальненнях. Але найчастіше художній тип не є відтворенням реально існувала особистості: його індивідуальність є результат творчого осмислення, узагальнення особливостей, властивих багатьом людям.

Дуже виразно сказав про сутність типового Л. Н. Толстой: «... якщо писати прямо з натури одного якогось людини, то це вийде зовсім не типово - вийде щось одиничне, виняткове і нецікаве ... А потрібно саме взяти у кого-небудь його головні , характерні риси та доповнити характерними рисами інших людей, яких спостерігав ... Тоді це буде типово. Потрібно спостерігати багато однорідних людей, щоб створити один певний тип ».

А. М. Горький: «Мистецтво творення характерів і" типів "вимагає уяви, здогадки," вигадки ". Описавши одного знайомого йому крамаря, чиновника, робочого, літератор зробить більш-менш вдалу фотографію саме одну людину, але це буде лише фотографія, позбавлена ​​соціально-виховного значення, і вона майже нічого на дасть для розширення, поглиблення нашого знання про людину, про життя . Але якщо письменник зуміє відвернути від кожного з двадцяти - п'ятдесяти, із сотні крамарів, чиновників, робітників найбільш характерні класові риси, звички, смаки, жести, вірування, хід мови і т. Д., - Відвернути і об'єднати їх в одному крамарі, чиновника , робочому, цим прийомом письменник створює «тип», - це буде мистецтво ».

Засобом відбору художником найбільш характерного в житті є вигадка, що представляє собою концентрацію життєвого досвіду художника. Він, не протистоїть дійсності, а є лише особливою, саме мистецтву властивою формою відображення життя, своєрідною формою її узагальнення, в результаті якого з'являються конкретні картини життя

Картина І. Ю. Рєпіна «Протодиякон» - приклад типизированного образу в портреті. Ми не замислюємося про те, наскільки він схожий на реального служителя з села Чугуєво. Художнику вдалося передати риси цілого стану, створити узагальнений образ, хоча, очевидно, провінційний протодиякон володів характерними рисами - м'ясоїдна особа, розмашистий як удар, жест. Художник писав Третьякову: «Ви невірно називаєте етюдом портрет диякона, це навіть більш ніж портрет - це тип, словом, це картина»

 

 

 

Отже, типізація - це спосіб узагальнення дійсності, що передбачає індивідуалізацію створюваних художником естетичних цінностей.

Основними законами мистецтва є загальні закони життя - закони природи, мислення, історії. При свавільному ставленні до об'єктивно існуючих законів не можна створити загальнозрозумілого твори, що виправдовує одну з корінних функцій мистецтва - служити засобом спілкування між людьми.

2.

Основними складовими створення вдалої вітрини ювелірного магазину є: багаторівнева композиція з об'єктів (певних ювелірних виробів і декору) та друкованого матеріалу; гармонійне поєднання кольорів; ефективна система освітлення вітрини.


16.01.2017; 14:27
хиты: 103
рейтинг:0
Гуманитарные науки
изобразительные искусства
изобразительное искусство
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь