пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

20.1.Пояніть зв*язок між зображенням і текстом. Доведіть роль композиційних засобів при створенні книги художником-ілюстратором. 2.Виконайте композицію в анімалістичному жанрі і поясніть ознаки йього жанру в мистецтві.

Композиція — побудова твору, доцільне поєднання всіх його компонентів у художньо-естетичну цілісність, зумовлену логікою зображеного, представленого читачеві світу, світоглядною позицією, естетичним ідеалом, задумом письменника, каноном, нормами обраного жанру, орієнтацією на адресата.

Композиція виражає взаємини, взаємозв'язок, взаємодію персонажівсценепізодів зображених подій, розділів твору; способів зображення і компонування художнього світу (розповідьоповідьописпортретпейзажінтер'єрмонологдіалогполілогреплікаремарка) і кутів зору суб'єктів художнього твору (авторарозповідачаоповідача, персонажів).Композиція має епілог, зав'язку, розвиток подій, розв'язку і підсумок.

 Компози́ція зазвичай вживається у двох значеннях. З одного боку, композиція — це побудова художнього твору, яка обумовлена його змістом, призначенням і характером. А з іншого боку композицією називають і сам твір, тобто кінцевий результат діяльності художника. Композиція є одним з основних організуючих компонентів кожного художнього твору. Саме композиція надає йому цілісність, підпорядковує його елементи один одному і цілому. Композиція «тримає» простір, організує його і підпорядковує так званим законам композиції.

 

Анімалісти́чний жанр - різновид образотворчого мистецтва, зображення тварин у живопису, скульптурі, графіці. Зображення тварин можна зустріти в живопису, скульптурі, графіці, декоративно-прикладному мистецтві, ілюстраціях до книг. Відомі імена багатьох художників і скульпторів-анімалістів: О. Барщ, О. Лаптєв, П. Чистяков, Н. Кардовський, П. Клодт, Є. Лан-сере, В. Ватагін, Є. Чарушин. (Учитель демонструє репродукції та фотографії їхніх творів.) В ілюстраціях до казок, байок тварин часто «олюднюють», тобто наділяють людськими рисами, зображують у костюмах. (Учитель демонструє репродукції творів Є. Рачева,Ю. Васнєцова.)

Художники-анімалісти завжди намагалися не тільки зобразити тварину реалістично (для цього вивчали її анатомію), а й передати її внутрішній світ.

Один із найвідоміших художників-анімалістів Василь Олексі-йович Ватагін вважав, що недостатньо передати зовнішню схожість зображуваної тварини з натурою, необхідно пізнати всю складність характеру тварини. Спостережлива людина помітить «пихатість» гордовитого лева, «благородність» вірного собаки.


16.01.2017; 14:27
хиты: 613
рейтинг:0
Гуманитарные науки
изобразительные искусства
изобразительное искусство
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь