пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

14.1. Обгрунтуйте роль матеріалів у композиції та їх вплив в передачі текстури , фактури зображення. 2. Виконайте малюнок в жанрі пейзажу з використанням тонких композиційних співві дношень (техніка - акварель).

 

 Види матеріалів


 

Розглянемо основні види матеріалів.

Графітні олівці.

Олівець - найзручніший і універсальний інструмент для виконання начерків. Їм можна провести жирну або слабозаметний, товсту або тонку, яскраву або бліду лінію, отримати дуже акуратні тонкі штрихи або великі затінені області, а також розтушувати для отримання дуже ніжних, легких тонів.

Перо і туш.

Техніка малюнка пером скупа - чітка або переривчаста чорна лінія, штрихи, нанесені в різному напрямку, іноді заливки тушшю. Але образотворчі можливості її невичерпні. Розрізняють нарисові контурні і перові тональні малюнки. Швидкий нарис пером дозволяє художнику схопити швидкоплинне рух і в той же час п?? могает зробити натяк на об'ємність форми. Простір передається в малюнку пером не тільки за допомогою лінійної перспективи, а й чітким розподілом штрихів різної тональності та різного характеру; дальній план передається дуже легкими, іноді переривчастими лініями, а передній - жирними штрихами, насиченими чорними лініями.

Вугілля.

Малюнки вугіллям найбільш мальовничі. Вони відрізняються багатством тонових переходів - від глибоких бархатистих штрихів широкими мазками до легких сріблястих тушевок. Вугіллям можна наносити гострі, чіткі штрихи, працювати плазом або розмазувати пальцями. Поєднання цих прийомів дає багаті технічні можливості для дуже виразного зображення. Заточеним навскіс вугіллям можна наносити і тонкі лінії, і широкі мазки, робити зарубки або м'які переходи напівтонів. Можна використовувати і растушевку, згорнуту з паперу або замші.

Вугілля легко змахує ганчірочкою, вибирається м'якушкою хліба, але втирати його не можна, в іншому випадку не допомагає і гумка, з'являється бруд в малюнку. При всіх перевагах вугільні малюнки недовговічні, якщо їх не закріпити фіксажем.

Соус.

Так називають матеріал для малюнків, що має вигляд коротких круглих чорних паличок, обгорнутих фольгою. Готують соус з каоліну, крейди та пресованої газової сажі. Він має велику фарбувальну силу і дає гарні бархатисті тони від дуже темних до дуже світлих, з великим числом тональних градацій між ними.

Сухим способом працюють соусом приблизно так само, як і вугіллям, домагаючись за допомогою розтушовування переходів від світлих тонів до більш темним. Растушевку роблять з щільно скрученої паперової смужки, вирізаної трикутником. Виходить загострена трубочка.

Соус добре розчиняється. Тому їм можна працювати і пензлем (мокрий спосіб). Цікавий прийом, коли спочатку весь лист закривають темно-сірим тоном розбавленого водою соусу. За висиханні цієї заливки її тон приймають за загальну тональність майбутнього малюнка, вибирають гумкою спочатку світлі місця, потім півтони. Роботу цю завершують посиленням глибоких тіней мокрим або сухим соусом.

Сангина.

Сангина приваблива своїм гарним теплим тоном, коричневим або червонуватим. Продається вона набором, у вигляді коротких брусків, кожен набір має той чи інший відтінок. Вибирають сангину такого відтінку, який краще відповідає особливостям натури. Наприклад, оголене тіло можна малювати червонуватою сангиной, а пейзаж - мишастій. Іноді сангину комбінують з вугіллям, який дає холодні відтінки, живописно контрастують з теплими відтінками сангіни. Техніка роботи в цьому матеріалі характерна поєднанням широких мазків і растушевок зі штрихами гостро заточених брусочків сангіни. Покладені за формою штрихи підкреслюють виступаючі частини обсягів, контрасти світла і тіні, засікають краї форми, де вони більш чітко вимальовуються на світлому фоні.

Акварель.

В залежності від розміру кисті аквареллю можна робити як тональні, так і лінійні начерки (дуже тонким пензлем малого номера). Доброю широким пензлем можна нанести як широкий мазок, так і тонку лінію.

Для начерків пензлем вибирають предмети або модель (фігуру людини), освітлені збоку або навіть трохи ззаду, тобто таку натуру, форма якої закрита тінню на великій площі, щоб ясніше розуміти, як заливкою виявити форму натури.

Папір.

Має значення і підбір паперу. З успіхом йде тонована, колір якої повинен бути таким, щоб на ньому не пропадав тон основного малює матеріалу. Годиться і біла, і злегка подцвеченние тонкий папір. Для деяких видів начерків підійде і крафт (коричнева папір), і

Папір повинна добре поєднуватися з графічними матеріалами в тоні та кольорі, не бути перешкодою для технічних прийомів.

фактура — спосіб подачі, формування поверхні твору. її поділяють на природну і технологічну. Природна — фактура поверхні, котра не зазнала обробки (кора дерева, поверхня каменю та інше). Технологічну фактуру отримують у процесі обробки матеріалів (різання, шліфування та інше).

Розрізняють рельєфну, дрібнорельєфну, шорстку і гладку фактури.

Текстура — природний візерунок на поверхні зрізу деревини, рогу тощо, утворений різноманітними шарами матеріалу. Розрізняють текстуру: просту і складну, малюнок—дрібний або великий, слабкий або чітко виражений.

 

ЗАВДАННЯ 2



16.01.2017; 14:27
хиты: 84
рейтинг:0
Гуманитарные науки
изобразительные искусства
изобразительное искусство
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь