пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

4.1.Охарактеризуйте правила композиції , вкажіть її основні характеристики. 2. Виконайте малюнок в теплій гамі, поясніть значення кольору в композиції. Основні закономірності композиції такі:

1. Закон цілісності (твір мистецтва повинен сприйматись як єдине ціле, а не як сума окремих частин).

2. Закон типізації (передачі характерів, обставин, типових для даного часу).

3. Закон контрастів (засіб виразності - передача контрастів кольору, форми, руху, контрастів психологічного стану, настроїв).

4. Закон підпорядкованості (підпорядкування всіх деталей твору головній ідеї, задуму автора).

5. Закон новизни (пошуки новизни повинні бути пов'язаними з ідейним задумом художника, його прогресивним світоглядом).

6Закон життєвості (діє у творах образотворчого мистецтва, в яких зображуються типові характери і обставини, а також передається рух у часі).

Правила, прийоми і засоби композиції допомагають художнику будувати композицію твору і належать до менш постійних категорій, ніж закони, що діють тривалий час в історії розвитку образотворчого мистецтва. Правила, прийоми і засоби є лише композиційною технікою, хоча в основі своїй випливають із закономірностей природи. Вони розвиваються і збагачуються творчою діяльністю нових поколінь художників різних країн. На зміну віджилим закономірностям приходять інші, які породжуються новими завданнями, що постають перед мистецтвом.

Основними правилами композиційного центру є рівновага, симетрія й асиметрія, паралельність у композиції, розміщення головного на другому плані, портретне зображення голови і постаті. З прийомів композиції на уроках образотворчого мистецтва розглядають передачу враження монументальності та простору, використання горизонтальних і вертикальних напрямів. Засобами композиції є лінії, штриховка (штрих), тонові й кольорові плями, світлотінь, лінійна і повітряна перспективи.

Глибоке розуміння найважливіших засобів, правил, прийомів та засобів композицій відомих художників допоможе педагогам прищеплювати дітям любов до тематичного малювання та художніх творів образотворчого мистецтва.

До основних елементів композиції належать: сюжетно-композиційний центр, рівновага, симетрія, асиметрія, контрасти і зіставлення, ритм, формат картини, розмір зображення, точка зору, освітлення та колір.

В художній картині існує сюжетно-композиційний центр, якому підпорядковані всі елементи твору. Орган зору завжди з навколишнього середовища виділяє головне, на що ми звернули увагу. Це головне, сприймається чітко, з деталями. Головне в картині виділяється кольором, тоном, виразністю форм. Другорядні образи зображуються узагальнено, менш чітко, лише допомагаючи розкрити основний зміст картини. Рівновагу, симетрію, асиметрію художник використовує, щоб виявити задум картини.

Рівновага картини характеризується рівномірним розподілом образів на картинній площині, особливо зліва і справа, нагорі і знизу. Симетрію в картині художники використовують для виявлення стану спокою. Яскравим прикладом є картина Федора Кричевського „Наречена”. Композиційний центр картини - фігура нареченої, праворуч і ліворуч симетрично розміщенні фігури дівчат (див. Додаток А).

Асиметрію використовують для передачі тривоги, руху, стрімкості. Як приклад картина Миколи Самокиша „Бій Максима Кривоноса з Ієремією Вишневецьким”. В картині яскраво передано динамічний стан батальної події (див. Додаток А).

Контрасти і зіставлення композиції посилюють її виразність. Будуючи композицію на зіставленні великого і малого, старого і молодого, сильного і слабкого, вродливого і невродливого, багатого і бідного художники домагалися гостроти передачі характерів образів у художніх творах. Так у творі українського майстра пензля Федора Кричевського „Три віки” автором використано прийом зіставлення для передачі змісту твору. Три характери, три покоління, три жіночі образи показані у цьому творі. Дівочі веселощі, материні клопоти, бабусині хвороби. Але разом з тим митець підкреслив духовну єдність трьох поколінь (див. Додаток А).

Ритм у композиції пов'язаний зі змістом картини. За ритмом руху, поведінкою людей можна визначити суть зображеної в картині події. Так в картині О.Рилова „У голубому просторі” передано ритмічний рух польоту птахів у просторі небес (див. Додаток А).

Лінія горизонту є важливим елементом побудови композиції. Низький горизонт створює у композиції відчуття монументальності фігур, як у картині В.Васнєцова „Три богатирі”. Композиція з горизонтом на рівні очей передає спокійне враження. Високий горизонт у композиції дає змогу художнику передавати безмежну далечінь земних просторів.

Освітлення і колір, як елементи композиції мають велике значення. Вони допомагають виявити композиційний центр, кольорове і тонове вирішення образів композиції, та загальний їх колорит. Освітлення і колір допомагають художнику передавати почуття та емоційні стани.

 

2. ЗАВДАННЯ

 

 


16.01.2017; 14:27
хиты: 94
рейтинг:0
Гуманитарные науки
изобразительные искусства
изобразительное искусство
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь