пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

3.1 Проаналізуйте специфіку симетрії в композиції, наведіть приклади творів відомих українських та західно-европейських художників. 2. На прикладі виконаного малюнку з використанням лінії , поясніть виразні засоби композиції.


У процесі композиційного пошуку використовують художні прийоми:

Контраст, нюанс, тотожність;

Масштабність, масштаб;

Симетрія, асиметрія;

Статика, динаміка.

Симетрія – однаковість розташування елементів відносно точки, осі або площини. Симетрія характерна для всього живого і неживого у природі: листя, квітів, трав, комах, кристалів тощо. Тіло людини – симетрична форма з вертикальною віссю симетрії, що проходить згори донизу через середину тіла. Вісь симетрії зорово розділяє тіло людини на ліву і праву половину, що характеризує рівновагу цілого.

 

Існують різні види симетрії:

Класична

Симетрія відображення Переносу Повороту в просторі Повороту на площині

Афінна

Симетрія розтягування Стискання Зсуву

Подібності

Симетрія подібності К Симетрія подібності L

Криволінійна

Симетрія кручення Стискування Зламу Простого вигину

 

Симетрія є одним із важливих композиційних засобів досягнення єдності і художньої виразності проектованої моделі.

Асиметрія – розташування елементів при відсутності точки, осі або площини симетрії. Асиметрія надає формі різного ступеню динаміки, яка може бути зовнішньою або внутрішньою. В асиметричній композиції важливим є розташування акцентів у костюмі, візуальна урівноваженість усіх його частин. Строго симетрична композиція виключає водній моделі використання прийому асиметрії і навпаки. У симетричних композиціях частіше за все чітко вирізняється центр. В асиметричній децентралізованій композиції іноді рівновага свідомо послаблюється або навіть відсутня.

ЗАВД 2
Ці засоби − пропорція, контраст, симетрія, рівновага тощо − діють не ізольовано, а разом, проникаючи одне в одне. Треба враховувати, що засоби гармонізації особливо виявляються у кожному виді мистецтва на основі внутрішніх законів його існування, матеріалів і мови.

http://studopedia.su/2_28482_zasobi-kompozitsii.html


16.01.2017; 14:27
хиты: 94
рейтинг:0
Гуманитарные науки
изобразительные искусства
изобразительное искусство
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь