пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Напрями і пріоритети зовнішньополітичної діяльності України


Зовнішньополітична діяльність України у перші роки після здобуття незалежності досить часто піддавалась гострій критиці з боку науковців, які вважали її характерною рисою відсутність узагалі будь-якої стратегії, а отже - непослідовність і спонтанність. Важко погодитися з таким спрощеним і, безсумнівно, одностороннім підходом. Безумовно, перші роки були дуже складними, з огляду на об’єктивні причини, про які вже йшлося. Тому неможливо було обійтися без помилок і не завжди добре продуманих кроків. Але говорити про повну відсутність кінцевої мети тих заходів, що проводилися, про відсутність стратегічного мислення було б також перебільшенням. 

Із перших днів незалежності перед українською дипломатією постало актуальне завдання проведення своєрідного "лікнепу" політичної еліти. З огляду на значне розширення міжнародних контактів з'явилася необхідність узгодження дій на міжнародній арені урядових і парламентських структур. Розмаїття версій позиції України з того чи іншого питання міжнародного життя, з якими українські делегації від'їжджали за кордон, змушувало МЗС періодично давати пояснення відносно офіційної позиції нашої держави. 

Незважаючи на досить складні зовнішні умови, нестабільну внутрішню ситуацію та розбіжності у поглядах на міжнародні питання представників різних гілок влади, зокрема, проблеми у відносинах між Президентом і Верховною Радою країни, уже з перших кроків становлення незалежної України було докладено багато зусиль саме до формування принципової зовнішньополітичної доктрини держави, про що переконливо свідчать документи. Становлення принципів української зовнішньої політики відбувалося на тлі кардинальних перетворень усередині України із врахуванням швидких геополітичних змін і, відповідно до цього - корегування міжнародних пріоритетів не залежної держави. Підходи до формулювання зовнішньополітичної стратегії України, основних принципів її зовнішньої політики та шляхів її реалізації знайшли своє відображення в кількох концептуальних документах, які стали правовою базою для здійснення зовнішньої політики України.

20.12.2016; 22:39
хиты: 99
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь