пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Збройний виступ самостійників (очолював Микола Міхновський) (4-5 липня 1917 р.)



Причини збройного виступу самостійників 

1. Невдоволеність поступками, на які пішла Центральна Рада. 

2. ІІ Універсал продемонстрував, що Центральна Рада виявилася не готовою до рішучих дій та розгортання боротьби за повну незалежність України. 

3. Відмова самостійників визнати II Універсал. 

4. Прагнення встановити свій контроль над Києвом і змусити Центральну Раду проголосити самостійність України. 

Самостійники почали готувати збройний виступ українських військових частин, розміщених у Києві, щоб примусити Центральну Раду проголосити самостійність України, їх готувалися підтримати в Одесі, Чернігові, Кременчуці, інших містах України: 

Цей план підтримало близько 5 тис. українських вояків, які об'єдналися у 2-й український полк ім. Павла Полуботка. 

Самостійники сподівалися на підтримку Центральної Ради, але були невдоволені її нерішучою політикою щодо захисту інтересів українського народу. 

У ніч з 4 на 5 (з 17 на 18) липня 1917 р. самостійники без погодження з Центральною Радою виступили проти Тимчасового уряду. Вони захопили у Києві військовий штаб комендатуру, банк і встановили охорону біля державних установ та важливих об'єктів. 

Генеральний секретаріат засудив заколотників і направив проти них віддані Центральній Раді війська. Це викликали серед повстанців розгубленість, бо вони не хотіли воювати проти Центральної Ради. 

Організаторів збройного виступу було заарештовано, ув'язнили і довгий час тримали під слідством, значну частину відправили на фронт. У далекому закутку Румунської фронту опинився М. Міхновський. 

Головні причини тимчасової поразки: 

• розкол національного руху; 

• небажання його керівників-автономістів поглиблювати революційний процес; 

• догідництво щодо російського Тимчасового уряду. 

В Україні почали відроджуватися чорносотенні організації, що відкрито виступили проти прагнення українського народу до самовизначення. Стягнуті в Україну військові частини, віддані Тимчасовому уряду, намагалися ізолювати вірні Центральній Раді війська, роззброїти їх. 

26 липня 1917р.український полк ім. Б.Хмельницького, дислокований у Києві, вирушив на фронт. Під час від'їзду з Київського вокзалу ешелон з богданівцями розстріляли кулеметним вогнем. У ході інциденту 20 богданівців було вбито, багатьох поранено. Виконавці цієї кривавої розправи – полки донських козаків і кірасирів, що їх напередодні було введено до Києва. Очевидці писали, що обеззброюючи богданівців за допомогою прикладів і нагайок, вони промовляли: «Ми вам покажемо автономію, хохляцькі морди!».;

20.12.2016; 21:57
хиты: 128
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь