пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Основні етапи революції 1905-1907 рр. та її вплив на активізацію національного руху в Україні.

1. Початок революції

Поштовхом до революції став страйк робітників Путиловського заводу в Петербурзі, що розпочався 3 січня 1905 р.

Тодішня профспілкова організація робітників міста - "Збори російських фабрично-заводських робітників" (керівник - священик Гапон) на пропозицію свого лідера вирішила звернутися з петицією до царя. Під нею підписалося 150 тис. осіб.

У неділю 9 січня 1905 р. святково вдягнені мешканці Петербурга на чолі з Гапоном рушили до Зимового палацу, де були зустрінути рушничним вогнем. Понад 1 тис. вбитих і 5 тис. поранених - таким був наслідок "кривавої неділі" та розстріляної віри в доброго царя. Гапон утік, але перегодом за вироки, робітників його було схоплено і повішено в передмісті Петербурга

Події в Петербурзі приголомшили російську громадськість і викликали бурю протесту в усій країні. У Росії розпочалася революція.

Загальнонаціональне завдання революції полягало в установленні конституційно-демократичного ладу в Росії через ліквідацію самодержавства, демократизації суспільного життя, проголошенні та юридичному закріпленні прав і свобод громадян, а також розв'язанні національного питання, реалізації прав народів на національне самовизначення. Основним було аграрне питання - ліквідація поміщицького землеволодіння, скасування викупних платежів 1861 р.

Формування індустріального суспільства зумовлювало необхідність невідкладного розв'язання соціальних проблем: установлення 8-годинного робочого дня, мінімального розміру заробітної платні, виплати пенсій, впровадження системи соціального захисту.

До революційних перетворень прагнули всі верстви суспільства: Інтелігенція російська й національних меншин, підприємці, селянство, робітники, учні та студенти, армія. Але кожна верства суспільства ставила перед собою свої специфічні цілі. Залежно від того, хто в політичному плані був більш організованим, той і ставав домінуючою силою, визначав характер, перебіг і результати революції.

 

Періодизація революції:

І.         Січень-жовтень 1905 р. - період наростання революції.

II.        Жовтень-грудень 1905 р. - кульмінація революції.

III.          Січень 1906 р. - червень 1907 р. - спад і поразка революції.


20.12.2016; 21:54
хиты: 95
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь