пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Назвіть принципи організації та діяльності прокуратури.

В Законі України „Про прокуратуру” (ст.6) закріплено принципи організації та діяльності прокуратури,  де зазначено,  що органи прокуратури України:

1. Становлять єдину централізовану систему,  яку очолює Генеральний прокурор України,  з підпорядкуванням прокурорів нижчого рівня вищому.  Суть принципу єдності полягає в тому,  що кожний орган прокуратури,  її посадові особи діють у межах своєї компетенції,  виступаючи як представники єдиної системи прокурорських органів.  Сувора підпорядкованість органів прокуратури по вертикалі,   яка ґрунтується на принципі централізації прокурорської системи,  є не лише фактором виконавської дисципліни,  що само по собі важливо в діяльності прокуратури.

2. Здійснюють свої повноваження на основі додержання Конституції України та чинних на території нашої держави законів,  незалежно від будь-яких органів державної влади,  посадових осіб,  а також рішень громадських об’єднань чи їх органів.  Незалежність прокуратури означає,  що всі прокурори здійснюють свої повноваження незалежно від органів державної влади і самоорганізації населення,  політичних партій і громадських об’єднань.

3. Захищають у межах своєї компетенції права і свободи громадян на засадах їх рівності перед законом,  незалежно від національного чи соціального походження,  мови,  освіти,  ставлення до релігії,  політичних переконань,  службового чи майнового стану та інших ознак.

4. Вживають заходів щодо усунення порушень закону від кого б вони не виходили,  поновлення порушених прав і притягнення у встановленому законом порядку до відповідальності осіб,  які допустили ці порушення.

5. Діють гласно, інформують державні органи влади,  громадськість про стан законності та заходи щодо її зміцнення.  Принцип гласності в діяльності прокуратури характеризується тим,  що органи прокуратури виконують покладені на них завдання гласно,  інформуючи громадян,  а також органи державної влади про результати своєї роботи,  про стан та додержання законів органами і установами,  щодо яких прокуратура здійснює наглядові функції.

 


хиты: 122
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
право
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь