пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Що означає право судді на відставку?

Стаття 43. Право судді на відставку
1. Кожен суддя за умови, що вiн працював на посадi суддi не менше 20 рокiв, має право на вiдставку, тобто на звiльнення його вiд виконання обов'язкiв за власним бажанням або у зв'язку з закiнченням строку повноважень. Суддя також має право на вiдставку за станом здоров'я, що перешкоджає продовженню виконання обов'язкiв.
2. За суддею, який перебуває у вiдставцi, зберiгається звання суддi i такi ж гарантiї недоторканностi та соцiального захисту, як i до виходу у вiдставку. (частину 2 статтi 43 змiнено згiдно iз Законом N 4015-XII вiд 24.02.94 р.)
3. Суддi, який пiшов у вiдставку, виплачується вихiдна допомога без сплати податку у розмiрi мiсячного заробiтку за останньою посадою за кожен повний рiк роботи на посадi суддi, але не менше шестимiсячного заробiтку. (частину 3 статтi 43 змiнено згiдно iз Законом N 4015-XII вiд 24.02.94 р.)
4. Суддi, який вийшов у вiдставку, при наявностi вiдповiдного вiку i стажу роботи виплачується пенсiя на на умовах, передбачених статтею 37 Закону України "Про державну службу". 

5. Вiдставка суддi припиняється рiшенням квалiфiкацiйної комiсiї суддiв за мiсцем проживання суддi чи його попередньої роботи внаслiдок:
- повторного обрання на посаду суддi;
- вчинення проступку, не сумiсного iз званням суддi;
- винесення обвинувального вироку, що набрав законної сили, а також у разi закриття кримiнальної справи з нереабiлiтуючих пiдстав за згодою суддi;
- втрати громадянства України.
6. В останнiх трьох випадках, зазначених у частинi 5, разом з припиненням вiдставки суддя втрачає гарантiї недоторканностi, передбаченi частиною 2 цiєї статтi.
7. Суддя, вiдставку якого припинено, має право протягом мiсяця оскаржити це рiшення до Вищої квалiфiкацiйної комiсiї суддiв України, рiшення якої є остаточним.
8. Суддям, вiдставку яких припинено, виплачується пенсiя на загальних пiдставах.

 


хиты: 137
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
право
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь