пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Служба безпеки України

Питання до теми:

1. Поняття,  завдання та основні засади діяльності Служби безпеки України.

2. Повноваження Служби безпеки України.

3. Система органів Служби безпеки України.

4. Кадри органів Служби безпеки України.

 

 

1. Поняття,  завдання та основні засади діяльності Служби безпеки України.

Служба безпеки України (далі СБУ) – це державний правоохоронний орган спеціального призначення,  який забезпечує державну безпеку України.  СБУ підпорядкована Президенту України і підконтрольна Верховній Раді України.

Відповідно до ст.2 Закону України „Про Службу безпеки України” від 25 березня 1992 року на СБУ покладаються наступні завдання:

1. Захист державного суверенітету,  конституційного ладу, територіальної цілісності,  економічного,  науково-технічного і оборонного потенціалу України,  законних інтересів держави та прав громадян від розвідувально-підривної діяльності іноземних спеціальних служб,  посягань з боку окремих організацій,  груп та осіб.

2. Попередження,  виявлення,  припинення та розкриття злочинів проти миру та безпеки людства,  тероризму,  корупції та організованої злочинної діяльності у сфері управління і економіки та інших протиправних дій,  що безпосередньо створюють загрозу життєво важливим інтересам України.

Діяльність СБУ,  її органів і співробітників ґрунтується на засадах законності, поваги до прав і гідності особи,  позапартійності та відповідальності перед народом України.  У своїй діяльності СБУ дотримується принципів поєднання єдиноначальності і колегіальності,  гласності і конспірації.

 

2. Повноваження Служби безпеки України.

Повноваження СБУ визначені у розділі IV Закону України „Про Службу безпеки України”.  Відповідно до ст.24 цього Закону СБУ має такі повноваження:

1. Здійснювати інформаційно-аналітичну роботу в інтересах ефективного проведення органами державної влади та управління України внутрішньої і зовнішньої діяльності,  вирішення проблем оборони,  соціально-економічного будівництва,  науково-технічного прогресу,  екології та інших питань,  пов’язаних з національною безпекою України.

2. Здійснювати розвідувальну діяльність відповідно до закону.

3. Здійснювати заходи контррозвідувального забезпечення дипломатичних представництв,  консульських та інших державних установ,  а також заходи,  пов’язані з охороною державних інтересів у сфері зовнішньополітичної та зовнішньоекономічної діяльності,  безпекою громадян за кордоном.

4. Виявляти,  припиняти та розкривати злочини,  які віднесено законодавством до компетенції СБУ,  проводити дізнання і слідство у цих справах,  розшукувати осіб,  які переховуються у зв’язку із вчиненням зазначених злочинів.

5. Здійснювати контррозвідувальні заходи з метою попередження,  виявлення,  припинення і розкриття будь-яких форм розвідувально-підривної діяльності проти України.

6. Забезпечувати захист державного суверенітету,  конституційного ладу і територіальної цілісності України від протиправних посягань з боку окремих осіб та їх об’єднань.

7. Здійснювати контррозвідувальне забезпечення оборонного комплексу,  Збройних Сил України,  інших військових формувань,  дислокованих на території України,  енергетики,  транспорту,  зв’язку,  а також важливих об’єктів інших галузей господарства.

8. Брати участь у розробці і здійсненні заходів щодо захисту державних таємниць України,  сприяти у порядку, передбаченому законодавством,  підприємствам,  установам,  організаціям та підприємцям у збереженні комерційної таємниці, розголошення якої може завдати шкоди життєво важливим інтересам України.

9. Здійснювати відповідно до законодавства профілактику правопорушень у сфері державної безпеки України.

10. У межах компетенції забезпечувати захист особистої безпеки громадян і осіб,  які беруть участь у кримінальному судочинстві,  у разі надходження від них,  членів їх сімей та близьких родичів заяви,  звернення керівника відповідного державного органу чи отримання оперативної та іншої інформації про наявність загрози їх життю,  здоров’ю,  житлу чи майну.

 

3. Система органів Служби безпеки України.

Систему СБУ складають Центральне управління СБУ,  підпорядковані йому регіональні органи,  Служба безпеки Республіки Крим,  органи військової контррозвідки,  військові формування,  а також навчальні,  науково-дослідні та інші заклади СБУ.

Організаційна структура СБУ визначається Президентом України.

Центральне управління СБУ,  інші органи та установи,  що входять в систему СБУ,  є юридичними особами, мають печатку з зображенням державного герба України  та своїм найменуванням,  інші печатки і штампи,  рахунки в банках.

Центральне управління СБУ відповідає за стан державної безпеки,  координує і контролює діяльність інших органів СБУ.  До його складу входять апарат Голови СБУ та функціональні підрозділи:  розвідки,  контррозвідки,  військової контррозвідки,  захисту національної державності,  боротьби з корупцією і організованою злочинною діяльністю,  інформаційно-аналітичний,  оперативно-технічний,  оперативного документування,  слідчий, урядового зв’язку,  по роботі з особовим складом,  адміністративно-господарський,  фінансовий,  військово-медичний та інші згідно з організаційною структурою СБУ.

Центральне управління СБУ видає положення,  накази,  розпорядження,  інструкції,  дає вказівки,  обов’язкові для виконання у системі СБУ.

З метою ефективного виконання своїх завдань Службою безпеки України створюються її регіональні органи:  обласні управління СБУ,  їх міжрайонні, районні та міські підрозділи,  розміщення і територіальна компетенція яких можуть не збігатися з адміністративно-територіальним поділом України.

В інтересах державної безпеки органи і підрозділи СБУ можуть створюватися на окремих державних стратегічних об’єктах і територіях,  у військових формуваннях.

У своїй оперативно-службовій діяльності регіональні органи СБУ є незалежними від органів місцевої державної адміністрації та місцевого самоврядування,  посадових осіб,  партій і рухів.

 

4. Кадри органів Служби безпеки України.

Кадри СБУ складають:  співробітники-військовослужбовці;  працівники,  які уклали трудовий договір із СБУ,  а також військовослужбовці строкової служби.

До органів СБУ приймаються на конкурсній,  добровільній і договірній основі громадяни України,  здатні за діловими та моральними якостями,  освітнім рівнем і станом здоров’я ефективно виконувати службові обов’язки.  Критерії професійної придатності,  зокрема юридичної обізнаності,  визначаються кваліфікаційно-нормативними документами,  які затверджуються Головою СБУ.

Кількісний склад співробітників СБУ визначається Президентом України за поданням Голови СБУ, виходячи з потреб надійного захисту державної безпеки України,  в межах встановленого бюджету. 


хиты: 261
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
право
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь