пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Органи внутрішніх справ України

Питання до теми:

1. Система органів внутрішніх справ України.

2. Міністерство внутрішніх справ України.

3. Міліція – поняття,  структура,  повноваження.

 

 

1. Система органів внутрішніх справ України.

Правоохоронна діяльність органів внутрішніх справ (далі – ОВС) є досить різнобічною і здійснюється водночас на трьох рівнях – центральному,  регіональному та місцевому.  Міністерство внутрішніх справ України (далі – МВС) як центральний орган виконавчої влади реалізує державну політику у сфері захисту прав і свобод громадян,  інтересів суспільства,  організує і координує діяльність ОВС по боротьбі зі злочинністю,  охорони громадського порядку і забезпечення громадської безпеки.  Потреби суспільства та інтереси держави у правоохоронній сфері перетинаються,  оскільки забезпечення законності та правопорядку становить одну з головних функцій держави і є запорукою стабільності суспільства.  Держава,  як і суспільство,  заінтересована у громадському спокої,  у впорядкованості внутрішніх державних відносин.  Важливою гарантією правопорядку та законності є правоохоронна діяльність держави,  яка здійснюється через систему ОВС.

Систему ОВС України становлять установи,  організації та підрозділи МВС.  Всі структурні складові цього Міністерства сформовані відповідно до адміністративно-територіального поділу України.  Систему ОВС очолює Міністерство внутрішніх справ України – центральний орган державної виконавчої влади.  Система місцевих ОВС включає такі структурні елементи:  управління (головні управління) внутрішніх справ МВС України в Криму,  в областях,  містах,  відділи (управління) внутрішніх справ у районах (районні у містах) і лінійні відділи (управління) внутрішніх справ.

Управління (головні управління) внутрішніх справ МВС України в Автономній Республіці Крим,  областях,  містах Києві і Севастополі створюються відповідно до чинного законодавства України.  Вони безпосередньо на місцях здійснюють функції виконавчої влади в галузі внутрішніх справ,  виконуючи поставлені перед ними завдання через підпорядковані їм відповідні служби та міські,  районні відділи (управління) внутрішніх справ.

Управління (головні управління) внутрішніх справ МВС України є апаратом,  що безпосередньо виконує завдання по боротьбі зі злочинністю,  охороні громадського порядку в межах наданих їм повноважень.  Їх очолюють начальники,  які призначаються на посаду наказом Міністра внутрішніх справ України. 

Основними формами управлінської діяльності зазначених органів є видання наказів,  інструкцій та вказівок,  затвердження планів заходів,  здійснення контрольних функцій,  проведення семінарів-нарад,  зборів тощо.

Кожна галузева служба (підрозділ) має певну внутрішню структуру,  яка формується відповідно до виконуваних нею завдань і функцій.  Зокрема,  до складу управління (головного управління) внутрішніх справ МВС України входять відділи (управління):  карного розшуку;  державної служби боротьби з економічною злочинністю;  боротьби з організованою злочинністю;  адміністративної служби міліції;  державної автомобільної інспекції;  організації роботи дільничних інспекторів міліції;  слідчі підрозділи;  підрозділи дізнання;  державної служби охорони;  пожежної охорони;  штабні підрозділи;  паспортної роботи;  реєстраційної і міграційної роботи тощо.

Місцевим органам внутрішніх справ належить провідна роль в охороні громадського порядку,  боротьбі зі злочинністю,  оскільки безпосередньо вони своїми силами й засобами забезпечують порядок у громадських місцях,  запобігають правопорушенням і припиняють їх.

Структура міських і районних відділів (управлінь) внутрішніх справ відповідає їхнім основним функціям.  Вона визначається штатними розписами,  в яких дається найменування посад,  чисельність та посадові оклади.  Керують міськими,  районними відділами (управліннями) начальники,  які призначаються на посаду наказом начальника УВС (ГУВС) за узгодженням з МВС України.

До складу відділів місцевих органів внутрішніх справ входять:  штаб,  відділ карного розшуку,  відділ служби по боротьбі з економічною злочинністю,  слідчий підрозділ,  підрозділ державної автомобільної інспекції,  паспортні служби,  інспекція виправних робіт,  служба дільничних інспекторів міліції.  Щоб забезпечити безперервне виконання функцій охорони громадського порядку,  боротьби зі злочинністю в апаратах внутрішніх справ діють чергові частини,  є камери попереднього ув’язнення,   можуть бути також медичні витверезники та інші підрозділи.

 

2. Міністерство внутрішніх справ України.

Міністерство внутрішніх справ України є центральним органом виконавчої влади,  на якого покладаються наступні завдання:

1. Організація та координація діяльності ОВС по захисту прав і свобод громадян,  інтересів суспільства і держави від протиправних посягань, охороні громадського порядку і забезпеченню громадської безпеки.

2. Участь у розробці та реалізації державної політики щодо боротьби зі злочинністю.

3. Забезпечення запобігання злочинам,  їх припинення,  розкриття і розслідування,  розшук осіб,  які вчинили злочин,  вжиття заходів до усунення причини і умов,  що сприяють вчиненню правопорушень.

4. Забезпечення безпеки працівників суду і правоохоронних органів,  їх близьких родичів та осіб,  які беруть участь у кримінальному судочинстві.

5. Визначення основних напрямів удосконалення роботи органів внутрішніх справ,  надання їм організаційно-методичної та практичної допомоги.

6. Забезпечення виконання кримінальних покарань,  участь у ре соціалізації засуджених.

7. Організація роботи,  пов’язаної з забезпеченням безпеки дорожнього руху та пожежної безпеки.

8. Забезпечення законності в діяльності працівників і військовослужбовців системи ОВС України.

Внутрішня структура МВС України складається з Міністра,  першого заступника міністра,  заступників міністра,  колегії міністерства,  головних управлінь (відділів),  управлінь.  Серед основних управлінь можна виділити такі:  Головне слідче управління;  головне управління охорони громадської безпеки;  головне управління внутрішніх та конвойних військ;  головне управління пожежної безпеки;  головне управління по боротьбі з організованою злочинністю тощо.

МВС України та підпорядковані йому органи мають широкі повноваження для виконання завдань правоохоронної діяльності.  МВС,  зокрема,  має право одержувати від міністерств,   інших центральних органів державної виконавчої влади,  підприємств,  установ і організацій відомості,  необхідні для виконання покладених на нього завдань.  Жодне з міністерств України,  крім Міністерства фінансів та Міністерства статистики,  таких повноважень не має.

Важливо також ж є те,  що на основі й на виконання чинного законодавства України МВС у межах своїх повноважень видає накази,   самостійно організуючи і контролюючи їх виконання,  а у разі потреби видає разом з іншими центральними органами державної виконавчої влади та місцевими державними адміністраціями спільні акти (наприклад,  з питань порядку обліку випадків звернень до медичних установ і міськрайлінорганів внутрішніх справ громадян з тілесними ушкодженнями кримінального характеру,  організації спільного патрулювання співробітників ОВС і військовослужбовців Збройних Сил України тощо).

Рішення МВС з питань безпеки дорожнього руху,  пожежної безпеки,  діяльності дозвільної системи (адміністративно-виконавчої системи,  що здійснює контроль за придбанням,   зберіганням та використанням зброї і вибухових речовин,  реєстрацію мисливських товариств тощо),  інших визначених чинним законодавством питань є обов’язковими для центральних і місцевих органів державної виконавчої влади,  а також підприємств, установ та організацій.

 

3. Міліція – поняття,  структура,  повноваження.

Центральне місце серед установ МВС України посідає міліція,  яка є державним озброєним органом виконавчої влади,  що захищає життя,  здоров’я,  права та свободи громадян,  власність,  навколишнє середовище,  інтереси суспільства і держави від протиправних посягань.  Міліція є єдиною системою органів,  що входять у структуру МВС.  Міліція складається з таких підрозділів:

1. Кримінальна міліція – її діяльність спрямована на запобігання,  припинення,  розкриття тяжких злочині,  а також на здійснення оперативно-розшукової діяльності у випадках,  передбачених чинним законодавством.  До кримінальної міліції входять підрозділи карного розшуку,  служба по боротьбі з економічною злочинністю,  підрозділи по боротьбі з незаконним обігом наркотиків,  експертно-криміналістичні підрозділи,  а також служба кримінальної міліції у справах неповнолітніх.

2. Міліція громадської безпеки – це структурний підрозділ міліції у системі ОВС України,  діяльність якого спрямована на забезпечення особистої безпеки громадян,  охорону громадського порядку та громадської безпеки,  запобігання та припинення злочинів та адміністративних правопорушень,  розкриття злочинів, у справах яких провадження попереднього слідства не обов’язкове,  а також надання у межах компетенції міліції допомоги громадянам,  посадовим особам,  підприємствам,  установам,  організаціям та громадським об’єднанням.

3. Транспортна міліція.

4. Державна автомобільна інспекція – діяльність цього структурного підрозділу в системі МВС України спрямована на забезпечення безпеки дорожнього руху на території нашої держави.

5. Міліція охорони – діяльність якої спрямована на охорону об’єктів та майна,  вантажів,  а також грошових знаків і цінних паперів,  що перевозяться,  інкасації у місцях,  не охоплених централізованою службою інкасації,  і перевезення цінностей НБУ,  забезпечення особистої безпеки фізичних осіб у порядку,  встановленому законодавством.

6. Спеціальні підрозділи міліції – їх діяльність спрямована на вирішення відповідних завдань та виконання функцій,  які стоять перед кожним з них.  Така діяльність є однією з гарантій громадського порядку в Україні (Беркут,  Титан,  Сокіл).

Організаційна структура і штатна чисельність міліції визначаються в порядку,  що встановлюється Кабінетом Міністрів України.  В своїй діяльності міліція підпорядкована МВС і підзвітна відповідним органам місцевого самоврядування з питань,  віднесених до їх компетенції.  Міністр внутрішніх справ керує всією міліцією України.  В областях,  містах,  районах міліцією керують начальники управлінь (відділів) внутрішніх справ.


хиты: 523
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
право
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь