пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Конституційний Суд України

Питання до теми:

1.    Склад і повноваження Конституційного Суду України.

2.    Порядок формування Конституційного Суду України.

3.    Апарат і організація роботи Конституційного Суду України.

 

 

1. Склад і повноваження Конституційного Суду України.

Конституційний Суд України – єдиний орган конституційної юрисдикції в Україні.  Завдання його полягає у гарантуванні верховенства Конституції як Основного Закону держави на всій території України.  Його рішення не є остаточними:  вони не можуть бути оскаржені.

Діяльність Конституційного Суду ґрунтується на принципах незалежності та колегіальності,  повноти і всебічності розгляду справ,  гласності,  обґрунтованості прийнятих рішень,  рівноправності суддів верховенства права.

Конституційний Суд приймає рішення та дає висновки з таких питань:

1) конституційності законів та інших правових актів Верховної Ради України,  актів Президента України,  актів Кабінету Міністрів України,  правових актів Верховної Ради Автономної Республіки Крим;

2) відповідності Конституції України чинних міжнародних договорів,  що вносяться до Верховної Ради України для надання згоди на їх обов’язковість;

3) доведення конституційної процедури розслідування і розгляду справи про усунення Президента України з поста у порядку імпічменту в межах,  визначених статтями 111 і 151 Конституції України;

4) офіційного тлумачення Конституції та законів України.

До повноважень Конституційного Суду України не належать питання законності актів органів державної влади,  органів влади Автономної Республіки Крим та органів місцевого самоврядування,  а також інші питання,  віднесені до компетенції судів загальної юрисдикції.

Підставами для прийняття Конституційним Судом України рішення про неконституційність правових актів (повністю чи в їх окремих частинах) є:  невідповідність Конституції України;  порушення встановленої Конституцією процедури їх розгляду,  ухвалення або набрання ними чинності;  перевищення конституційних повноважень при їх прийнятті.

Формами звернення до Конституційного Суду є конституційне подання та конституційне звернення:

Конституційне подання – це письмове клопотання до Конституційного Суду про визнання правового акта (окремих його положень) неконституційним,  про визначення конституційності міжнародного договору або про необхідність офіційного тлумачення Конституції та законів України.  Конституційним поданням є також звернення Верховної Ради України про надання висновку щодо конституційності процедури розслідування розгляду справи про усунення Президента України з поста у порядку імпічменту.

Конституційне подання має складатися з додержанням певних вимог.  Воно має містити:

1. Повне найменування органу,  посадової особи,  які направляють конституційне подання.

2. Відомості про представника за законом або уповноваженого за дорученням.

3. Повне найменування,  номер,  дату прийняття,  джерело опублікування правового акта,  конституційність якого оспорюється чи який потребує офіційного тлумачення.

4. Повне обґрунтування тверджень щодо неконституційності правового акта (його окремих положень) або необхідності офіційного тлумачення.

5. Дані щодо інших документів і матеріалів,   на які посилаються суб’єкти конституційного подання (копії цих документів і матеріали додаються).

6. Перелік документів і матеріалів,  що додаються.

Конституційне звернення – це письмове клопотання до Конституційного Суду України про необхідність офіційного тлумачення Конституції України та законів України для забезпечення реалізації чи захисту конституційних прав і свобод людини і громадянина,  а також прав юридичної особи.

Конституційне звернення так само,  як і конституційне подання,  складається з додержанням певних вимог.  Конституційне звернення має містити:

1. Прізвище,  ім’я,  по батькові громадянина України,  іноземця чи особи без громадянства,  адресу,  за якою проживає особа,  або повну назву та місцезнаходження юридичної особи.

2. Відомості про представника особи за законом або уповноваженого за дорученням.

3. Статті (окремі положення) Конституції України або закону,  тлумачення яких вимагається від Конституційного Суду.

4. Обґрунтування необхідності офіційного тлумачення положень Конституції або законів.

5. Дані щодо інших документів та матеріалів,  на які посилаються суб’єкти конституційного звернення (копії цих документів і матеріалів додаються).

6. Перелік документів та матеріалів,  що додаються.

Конституційний Суд України складається з вісімнадцяти суддів.

 

2. Порядок формування Конституційного Суду України.

Президент України,  Верховна Рада України та з’їзд суддів України призначають по 6 суддів Конституційного Суду.  Суддя Конституційного Суду призначається строком на 9 років без права бути призначеним повторно.

Суддею Конституційного Суду може бути громадянин України,  який на день призначення досяг 40 років,  має вищу юридичну освіту,  стаж практичної роботи,  наукової або педагогічної роботи за фахом не менш як 10 років,  володіє державною мовою і проживає в Україні протягом останніх двадцяти років.

Судді не можуть належати до політичних партій та профспілок, мати представницький мандат,  брати участь у будь-якій політичній діяльності,  обіймати будь-які інші оплачувані посади,  виконувати іншу оплачувану роботу,  крім наукової,  викладацької та творчої.

Вступаючи на посаду,  судді Конституційного Суду складають присягу на засіданні Верховної Ради,  яке проводиться за участю Президента України,  Прем’єр-міністра України,  Голови Верховного Суду України.  Вони урочисто присягають чесно і сумлінно виконувати обов’язки судді Конституційного Суду України,  забезпечувати верховенство Конституції України,  захищати конституційний лад держави,  конституційні права і свободи людини і громадянина.

Статус судді Конституційного Суду визначається Конституцією,  Законом України „Про Конституційний Суд України” та законами України щодо статусу суддів.  Повноваження судді Конституційного Суду України та його конституційні права і свободи не можуть бути обмежені при запровадженні воєнного чи надзвичайного стану в Україні або в окремих її місцевостях.

Повноваження судді припиняються у разі:  закінчення строку призначення;  досягнення суддею 65-річного віку;  неможливості виконувати свої повноваження за станом здоров’я;  порушення суддею вимог,  що встановлені до судді;  порушення суддею присяги;  набрання законної сили обвинувального вироку щодо нього;  визнання його безвісно відсутнім або оголошення померлим;  подання суддею заяви про відставку або про звільнення з посади за власним бажанням;  у разі смерті судді.

Судді,  здійснюючи свої повноваження,  є незалежними,  підкоряються лише Конституції України та керуються законами України,  крім тих законів або їх окремих положень,  що є предметом розгляду Конституційного Суду.  Особа судді є недоторканою.

Очолює Конституційний Суд та організує його діяльність Голова Конституційного Суду,  який обирається таємним голосуванням на спеціальному пленарному засіданні Конституційного Суду України з числа суддів Конституційного Суду не пізніше двомісячного строку з дня,  коли посада Голови стає вакантною.

 

3. Апарат і організація роботи Конституційного Суду України.

Організація та діяльність Конституційного Суду визначаються Конституцією,  Законами України „Про Конституційний Суд України” та актами Конституційного Суду,  що встановлюють організацію його внутрішньої роботи.

Організаційне,  науково-експертне,  інформаційно-довідкове та інше забезпечення діяльності Конституційного Суду здійснює секретаріат Конституційного Суду на чолі з керівником.  Керівник секретаріату також призначається на засіданні Конституційного Суду за поданням Голови з числа громадян,  які мають право обійняти посаду професійного судді.  Керівник секретаріату,  як і судді Конституційного Суду,  не може належати до політичних партій,  мати представницький мандат,  брати участь у будь-якій політичній діяльності,  обіймати будь-які інші оплачувані посади,  виконувати іншу оплачувану роботу,  крім наукової,  викладацької та творчої.

Допоміжними робочими органами з питань організації внутрішньої діяльності Конституційного Суду є постійні комісії,  які утворюються з числа суддів шляхом відкритого голосування.  Конституційний Суд утворює такі постійні комісії:

1.     З питань регламенту та етики.

2.     З питань бюджету та кадрів.

3.     З питань наукового та інформаційного забезпечення.

4.     З міжнародних зв’язків.

У разі потреби може бути утворено інші постійні комісії,  ліквідовано або реорганізовано раніше створені,  змінений їх кількісний та персональний склад.

При Конституційному Суді утворюється науково-консультативна рада.  Склад,  повноваження і порядок діяльності науково-консультативної ради затверджує Конституційний Суд.

Матеріали діяльності Конституційного Суду України зберігаються в архіві Конституційного Суду.

Друкованим органом Конституційного Суду є „Вісник Конституційного Суду України”.

В апараті Конституційного Суду є посада судового розпорядника.  На нього покладається забезпечення встановленого порядку в залі засідань,  він виконує розпорядження лише головуючого.  Судовий розпорядник має право робити зауваження присутнім у залі засідань особам, вимагати від них додержання встановленого порядку та вживати заходів щодо усунення порушень.  Вимоги судового розпорядника щодо підтримання порядку є обов’язковими для всіх присутніх.


хиты: 285
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
право
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь