пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Господарські суди України

Питання до теми:

1.    Статус та система господарських судів.

2.    Склад та повноваження місцевих та апеляційних господарських судів.

3.    Голова місцевого та апеляційного господарського суду.

4.    Вищий господарський суд України:  його склад,  структура та повноваження.

 

 

1. Статус та система господарських судів.

1. Відповідно до Конституції України та Закону України „Про господарські суди” правосуддя у господарських відносинах здійснюється господарським судом.

Особливості статусу господарського суду визначаються тим,  що він є незалежним органом у вирішенні всіх господарських спорів,  які виникають між юридичними особами,  державними та іншими органами,  а також у розгляді спорів про банкрутство (ст.3 Закону України „Про господарські суди”).

Завданням господарських судів є:

1. Захист прав та охоронюваних законом інтересів учасників господарських правовідносин.

2. Сприяння зміцненню законності у сфері господарських відносин.

3. Внесення пропозицій,  спрямованих на вдосконалення правового регулювання господарської діяльності.

Господарські суди входять у систему судів загальної юрисдикції як спеціалізовані і становлять єдину три ланкову систему судів:

1)     місцеві господарські суди;

2)     апеляційні господарські суди;

3)     Вищий господарський суд України.

Господарські суди сприяють зміцненню законності і протидіють проявам злочинності в економічній сфері.  З цією метою постійно направляються окремі ухвали на адресу керівників підприємств,  установ і організацій,  в діяльності яких виявлено недоліки,  а також повідомлення до органів прокуратури та внутрішніх справ.

Діяльність господарських судів базується на принципах:

1.     Законності.

2.     Незалежності,  у тому числі й від органів законодавчої та виконавчої влади,  і підкорення лише законові.

3.     Рівності всіх учасників процесу перед законом і господарським судом.

4.     Гласності та відкритого розгляду справ,  за винятком випадків,  коли це суперечить інтересам охорони державної та комерційної таємниці або за наявності обґрунтованих заперечень однієї із сторін.

5.     Обов’язковості виконання рішень,  ухвал,  постанов господарського суду.

6.     Змагальності сторін та свободи у наданні ними господарському суду своїх доказів та у доведенні перед судом їх переконливості.

7.     Повного фіксування судового процесу технічними засобами у порядку,  встановленому законом.

8.     Забезпечення апеляційного та касаційного оскарження рішень господарського суду,  крім випадків,  встановлених законом.

Господарські суди є юридичними особами,  мають самостійний кошторис,  поточний,  а при необхідності – й інші рахунки в установах банку,  печатку із зображенням Державного герба України та своїм найменуванням.  Працівники апарату господарських судів є державними службовцями,  на яких поширюється дія Закону України „Про державну службу”.  Фінансування господарських судів здійснюється за рахунок Державного бюджету України.

 

2. Склад та повноваження місцевих та апеляційних господарських судів.

У системі місцевих господарських судів України діють господарський суд Автономної Республіки Крим,  господарські суди областей,  міст Києва та Севастополя.  Місцеві господарські суди діють у складі голови,  першого заступника голови,  заступників голови та суддів.  Законом України „Про господарські суди” передбачено (ст.7),  що у місцевих господарських судах може запроваджуватися спеціалізація суддів з розгляду справ окремих категорій (наприклад,  фінансово-господарська,  податкова тощо).

Місцеві господарські суди є виключно судами першої інстанції,  до компетенції яких належить:

1.     Вирішення господарських спорів,  розгляд справ про банкрутство.

2.     Перегляд за нововиявленими обставинами прийнятих ним рішень.

3.     Вивчення й узагальнення практики застосування законодавства,  аналіз статистики вирішення господарських спорів,  внесення пропозицій Вищому господарському суду України,  спрямованих на вдосконалення правового регулювання господарської діяльності та практики вирішення господарських спорів.

4.     Проведення роботи,  спрямованої на запобігання правопорушенням у сфері господарських відносин та ін.

Матеріально-технічне,  транспортне забезпечення та обслуговування господарського суду Автономної Республіки Крим здійснює Рада міністрів Автономної Республіки Крим,  інших місцевих господарських судів – міські державні адміністрації.

Важливі функції щодо здійснення правосуддя у господарських правовідносинах виконують апеляційні господарські суди.  Відповідно до Закону України „Про господарські суди” (ст.91) апеляційні господарські суди утворюються Президентом України за поданням Голови Вищого господарського суду України з визначенням території,  на яку поширюються повноваження апеляційних господарських судів,  їх місцезнаходження.

Правосуддя в апеляційних господарських судах здійснюється колегією суддів.  До складу апеляційних господарських судів входять голова суду,  перший заступник голови,  заступники голови та судді.  В апеляційному господарському суді може запроваджуватися спеціалізація суддів з метою розгляду окремих категорій справ.

З метою виконання завдань зі здійснення правосуддя апеляційний господарський суд наділений такими повноваженнями:

1. Переглядає в апеляційному порядку рішення місцевих господарських судів,  які включені до території,  на яку поширюються його повноваження.

2. Переглядає за нововиявленими обставинами прийняті ним рішення.

3. Вивчає й узагальнює практику застосування законодавства,  аналізує статистику вирішення господарських спорів,  подає пропозиції Вищому господарському суду України щодо вдосконалення правового регулювання господарської діяльності і практики вирішення господарських спорів та щодо порушення перед Конституційним Судом України питання про офіційне тлумачення законів України.

4. Проводить роботу,  спрямовану на запобігання правопорушенням у сфері господарських відносин та ін.

 

3. Голова місцевого та апеляційного господарського суду.

Місцевий та апеляційний господарський суд очолює голова.  Повноваження голови місцевого та апеляційного господарського суду зводяться до наступного:

1. Здійснює функції судді у порядку,  встановленому ГПК України.

2. Розподіляє обов’язки між заступниками голови та суддями господарського суду у випадках, передбачених ГПК України,  формує колегії суддів і призначає головуючого колегії.

3. Забезпечує добір та підготовку кандидатів у судді.

4. Затверджує структуру,  штатний розпис та кошторис витрат на утримання господарського суду.

5. Організовує діяльність господарського суду і несе відповідальність за виконання завдань,  покладених на господарський суд,  видає в межах своїх повноважень накази та інші акти;  призначає на посаду та звільняє з посади працівників апарату суду,  застосовує щодо них заходи заохочення і накладає дисциплінарні стягнення.

6. Вносить Голові Вищого господарського суду України подання щодо призначення та обрання суддів,  встановлення чисельності працівників і асигнувань відповідного господарського суду та здійснює інші повноваження,  передбачені законом.

 

4. Вищий господарський суд України:  його склад,  структура та повноваження.

Вищий господарський суд України є вищим судовим органом господарських судів України у здійсненні правосуддя у господарських правовідносинах.  Він складається з обраних до нього Верховною Радою суддів,  зі складу яких загальними зборами суду обирається Голова суду та його заступники.  Кількісний склад суддів у Вищому господарському суді України визначається Президентом України за поданням Голови Вищого господарського суду України.

Законом України „Про господарські суди” (ст.12) визначено повноваження Вищого господарського суду України,  а саме:

1. Переглядає у касаційному порядку рішення апеляційних і місцевих господарських судів.

2. Вивчає й узагальнює практику застосування законодавства,  забезпечує однаковість практики,  аналізує статистику вирішення господарських спорів;  дає роз’яснення господарським судам з питань практики застосування законодавства України,  яке регулює відносини у в господарській сфері та порядок вирішення господарських спорів.

3. Веде роботу, спрямовану на запобігання правопорушенням у сфері господарських правовідносин.

4. Здійснює організаційне керівництво апеляційними господарськими судами, а також господарським судом Автономної Республіки Крим,  господарськими судами областей,  міст Києва та Севастополя,  несе відповідальність за організацію,  стан і вдосконалення їх діяльності і поширює позитивний досвід роботи господарських судів республіки.

5. Забезпечує добір і підготовку кандидатів у судді,  підвищення кваліфікації працівників господарських судів і створення належних умов для їх діяльності,  нормативного забезпечення,  ведення статистичного обліку.

6. Забезпечує діяльність кваліфікаційної комісії суддів господарських судів та ін.

Очолює Вищий господарський суд України Голова,  який має першого заступника та заступників.  Відповідальність за належну організацію роботи Вищого господарського суду покладено на його Голову.  Важливе місце в діяльності Вищого господарського суду України належить президії,  яка утворюється при Голові суду як консультативно-дорадчий орган.  Також,  у Вищому господарському суді України діє Пленум у складі всіх суддів Вищого господарського суду та голів апеляційних та місцевих господарських судів,  постанови якого є обов’язковими для виконання.


хиты: 559
рейтинг:+1
Профессии и Прикладные науки
право
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь