пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Верховний Суд України

1.    Верховний Суд України – вищий судовий орган держави.

2.    Склад і структура Верховного Суду України.

3.    Судові палати Верховного Суду України.

4.    Компетенція президії та Пленуму Верховного Суду України.

5.    Права і обов’язки Голови Верховного Суду України.  Обрання на посаду Голови Верховного Суду України.

 

 

1.Верховний Суд України – вищий судовий орган держави.

У Конституції України визначено,  що найвищим судовим органом у системі судів загальної юрисдикції є Верховний Суд України (ст.125).

Місце і роль Верховного Суду України у системі судів визначаються покладеними на нього обов’язками.  В першу чергу – це забезпечення однакового застосування законодавства судами загальної юрисдикції.

Відповідно до ст.47 Закону України „Про судоустрій України” Верховний Суд України:

1. Розглядає у касаційному порядку рішення загальних судів у справах,  віднесених до його підсудності процесуальним законом;  переглядає в порядку повторної касації усі інші справи,  розглянуті судами загальної юрисдикції в касаційному порядку;  у випадках,  передбачених законом,  розглядає інші справи,  пов’язані з виключними обставинами.

2. Дає судам роз’яснення з питань застосування законодавства на основі узагальнення судової практики та аналізу судової статистики.

3. Дає висновок щодо наявності чи відсутності в діяннях,  у яких звинувачується Президент України,  ознак державної зради або іншого злочину;  надає за зверненням Верховної Ради України письмове подання про неможливість виконання Президентом України своїх повноважень за станом здоров’я.

4. Звертається до Конституційного Суду України у випадках виникнення у судів загальної юрисдикції при здійсненні ними правосуддя сумніві щодо конституційності законів,  інших правових актів,  а також щодо офіційного тлумачення Конституції України та законів.

5. Веде та аналізує судову статистику,  вивчає та узагальнює судову практику,  знайомиться в судах з практикою застосування законодавства.

6. У межах своїх повноважень вирішує питання,  що випливають з міжнародних договорів України;  представляє суди загальної юрисдикції у зносинах з судами інших держав.

7. Здійснює інші повноваження,  що передбачені законом.

 

2. Склад і структура Верховного Суду України.

Верховний Суд України складається з обраних до нього Верховною Радою України суддів.  Розгляд та перегляд справ,  віднесених законом до підсудності Верховного Суду України,  відбувається у судових палатах.  Судові палати Верховного Суду України вивчають і узагальнюють практику,  аналізують судову статистику та здійснюють інші повноваження,  надані їм законом.

Для забезпечення ефективної роботи Верховного Суду України діє апарат суду,  структура і штатна чисельність якого затверджується Головою Верховного Суду України.  Голова Верховного Суду України також затверджує положення про відділи та інші структурні підрозділи апарату суду.

Верховний Суд України є юридичною особою,  має печатку з зображенням Державного герба України і своїм найменуванням.  Судді Верховного Суду України обираються Верховною Радою безстроково.  Кількісний склад Верховного Суду України встановлюється Верховною Радою.

 

3. Судові палати Верховного Суду України.

У складі Верховного Суду України діють такі судові палати:

1. Судова палата у цивільних справах.

2. Судова палата у кримінальних справах.

3. Судова палата у господарських справах.

4. Судова палата в адміністративних справах.

У складі Верховного Суду України діє Військова судова колегія.  Склад судової палати у цивільних справах,  судової палати у кримінальних справах і військової колегії затверджується Пленумом Верховного Суду України з числа суддів Верховного Суду.  Голова Верховного Суду у разі потреби має право своїм розпорядженням залучати суддів однієї палати для розгляду справ у складі іншої палати.

Судові палати у межах своїх повноважень здійснюють судочинство у справах,  віднесених до їх відання;  готують проекти постанов Пленуму Верховного Суду України,  вивчають і узагальнюють судову практику,  аналізують судову статистику тощо.

 

4. Компетенція президії та Пленуму Верховного Суду України.

Закон України „Про судоустрій України” (ст.44) закріплює,  що Пленум Верховного Суду України діє у складі Голови,  його заступників і всіх суддів Верховного Суду України.  У засіданнях Пленуму беруть участь Генеральний прокурор і Міністр юстиції України.  У засіданнях Пленуму,  не пов’язаних з розглядом судових справ,  на запрошення Голови можуть брати участь судді,  члени науково-консультативної ради при Вищому Суді,  представники міністерств,  державних комітетів і відомств та інших центральних органів виконавчої влади,  громадських організацій,  а також наукових установ.

Відповідно до ст.55 Закону України „Про судоустрій України” Пленум Верховного Суду України:

1. Розглядає матеріали узагальнення судової практики і судової статистики та дає роз’яснення з питань з питань застосування законодавства.

2. Затверджує чисельний та персональний склад судових палат.

3. Обирає Голову Верховного Суду України,  його першого заступника,  заступників Голови – голів судових палат,  їх заступників і Секретаря Пленуму.

4. Затверджує за поданням Голови Верховного Суду України науково-консультативну раду при Верховному Суді України.

5. Відповідно до Конституції України схвалює висновок щодо наявності чи відсутності в діяннях,  у яких звинувачується Президент України,  ознак державної зради або іншого злочину,  а також ухвалює подання Верховної Ради України про неможливість виконання Президентом України Своїх повноважень за станом здоров’я.

6. Розглядає і вирішує питання про внесення звернень до Конституційного Суду України про відповідність законів та інших правових актів Конституції України і офіційне тлумачення Конституції та законів України.

7. Заслуховує повідомлення про роботу Верховного Суду України і звітів голів судових палат Верховного Суду України про діяльність палат.

8. Затверджує регламент Верховного Суду України щодо правил розгляду Верховним Судом України питань,  віднесених законом до його компетенції та ін.

Законом України „Про судоустрій України” передбачено,  що Пленум Верховного Суду України скликається не менш як один раз на три місяці.  Про час скликання Пленуму і питання,  що вносяться на його розгляд,  члени Пленуму,  Генеральний прокурор України і Міністр юстиції України повідомляються не пізніше як за десять днів до засідання.  Засідання Пленуму і правомочними за наявності не менш як двох третин його складу.  Постанови Пленуму підписують Голова Верховного Суду України і Секретар Пленуму.

З метою організації більш ефективної діяльності при Верховному Суді України утворюється президія.  Склад президії визначається Пленумом Верховного Суду України.  За посадою до складу президії Верховного Суду України входять Голова Верховного Суду України,  його заступники.  Судді Верховного Суду України до президії обираються Пленумом Верховного Суду за поданням Голови Верховного Суду таємним голосуванням строком на 5 років.  Обраним вважається суддя,  за якого подано більшість голосів суддів,  які брали участь у засіданні Пленуму.  В такому ж порядку судді достроково звільняються від обов’язків члена президії.

До повноваження президії Верховного Суду України входять:

1. Розгляд матеріалів вивчення судової практики та аналізу судової статистики.

2. Заслуховування питання щодо добору кадрів суддів Верховного Суду України.

3. Розгляд питань матеріально-технічного та фінансового забезпечення Верховного Суду України.

4. Вирішення питань про преміювання суддів і працівників апарату Верховного Суду України,  встановлення надбавок до посадових окладів.

5. Розгляд питання щодо організації роботи судових палат і апарату Верховного Суду України.

6. Розгляд питання щодо надання методичної допомоги судам загальної юрисдикції.

7. Організація виконання рішень зборів суддів Верховного Суду України.

8. Розгляд інших організаційних питань щодо забезпечення діяльності Верховного Суду України,  які вносяться на її розгляд Головою Верховного Суду України та членами президії.

9. Створення робочих груп з числа суддів та фахівців у відповідних галузях права для підготовки проектів постанов Пленуму,  вивчення окремих питань,  пов’язаних з удосконаленням здійснення правосуддя.

Засідання президії Верховного Суду України проводяться не рідше одного разу на два місяці і є повноважними за наявності двох третин її членів.  Президія приймає постанови більшістю голосів її членів,  які брали участь у засіданні.  Постанови підписуються Головою Верховного Суду України або його заступником,  який головував на засіданні.

 

5. Права і обов’язки Голови Верховного Суду України.  Обрання на посаду Голови Верховного Суду України.

Голова Верховного Суду обирається на посаду та звільняється з посади Пленумом Верховного Суду України шляхом таємного голосування.  До його повноважень входять:

1. Організація діяльності Верховного Суду України,  його матеріально-технічне та фінансове забезпечення,  затвердження штатного розпису і кошторису витрат на утримання Верховного Суду,  затвердження положення про його структурні підрозділи,  видання наказів і розпоряджень,  прийом на роботу працівників апарату суду,  присвоєння їм рангів державного службовця,  застосування щодо них заохочення та накладення дисциплінарних стягнень відповідно до закону.

2. Скликання Пленуму Верховного Суду України і головування на його засіданнях,  внесення питань на розгляд Пленуму Верховного Суду.

3. Скликання президії Верховного Суду України і внесення на розгляд президії питань,  що потребують її рішення;  головування на її засіданнях.

4. Внесення на розгляд Пленуму Верховного Суду подання про обрання першого заступника Голови,  заступників Голови – голів судових палат,  їх заступників і Секретаря Пленуму Верховного Суду.

5. Внесення подання до Верховної Ради України про обрання суддів судів загальної юрисдикції безстроково,  якщо інше не передбачено законом,  а також пропозицій щодо встановлення кількісного складу Верховного Суду України та ін.


хиты: 393
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
право
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь