пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Апеляційні суди

Питання до теми:

1.    Місце апеляційних судів в судовій системі.

2.    Порядок обрання,  склад та повноваження апеляційних судів.

3.    Голова апеляційного суду та його заступники.

4.    Організація роботи апеляційних судів.  Апарат апеляційного суду.

 

 

1. Місце апеляційних судів в судовій системі.

Апеляційні суди – це суди другої ланки єдиної судової системи судів загальної юрисдикції.  Вони є судами вищого рівня для місцевих судів і низовими судами стосовно Верховного Суду України та Касаційного суду України.

У системі судів загальної юрисдикції в Україні діють загальні та спеціалізовані апеляційні суди,  а саме:  апеляційні суди областей,  апеляційні суди міст Києва та Севастополя,  Апеляційний суд Автономної Республіки Крим,  військові апеляційні суди регіонів та апеляційний суд Військово-Морських Сил України,  а також Апеляційний суд України.  Апеляційними спеціалізованими судами є апеляційні господарські суди та апеляційні адміністративні суди,  які утворюються в апеляційних округах відповідно до Указу Президента України.  В апеляційних судах утворюються судові палати.  У складі загального апеляційного суду утворюється судова палата у цивільних справах та судова палата у кримінальних справах.  У складі спеціалізованого апеляційного суду можуть утворюватися судові палати з розгляду окремих категорій справ за встановленою спеціалізацією в межах відповідної спеціальної судової юрисдикції.

 

2. Порядок обрання,  склад та повноваження апеляційних судів.

Суди другої ланки мають однакову компетенцію та рівні права щодо розгляду кримінальних,  цивільних,  господарських та адміністративних справ.  Вони діють як суди апеляційної інстанції щодо рішень місцевих судів та як суди першої інстанції в адміністративних,  кримінальних та цивільних справах,  що віднесені до їх підсудності законом.  Апеляційні суди вивчають та узагальнюють судову практику,  а також здійснюють інші повноваження,  надані їм законом.  Апеляційний суд України розглядає справи,  віднесені до його підсудності,  в апеляційному порядку відповідно до вимог процесуального закону.

До складу апеляційних судів входять судді,  обрані Верховною Радою України безстроково чи призначені Президентом України у межах п’ятирічного строку.  Кількість суддів у кожному апеляційному суді визначається Президентом України.  Відповідно до ст.25 Закону України „Про судоустрій України” Апеляційний суд України діє у складі:  судової палати у цивільних справах;  судової палати у кримінальних справах;  військової судової палати.

Голова Апеляційного суду та його заступники відповідно до кількості судових палат або заступник голови суду у разі відсутності судових палат призначається Президентом України за поданням Голови Верховного Суду України зі складу суддів відповідного апеляційного суду строком на п’ять років. 

Для вирішення організаційних питань в апеляційних судах діє президія апеляційного суду.

 

3. Голова апеляційного суду та його заступники.

Повноваження голови апеляційного суду визначено в Законі України „Про судоустрій України” (ст.28).  Так,  зокрема,  він:

1. Здійснює організаційне керівництво діяльністю суду.

2. Розподіляє обов’язки між заступниками голови суду.

3. На підставі акта про обрання (призначення) суддею чи припинення повноважень судді видає відповідний наказ;  утворює судові палати та вносить на затвердження президії суду їх персональний склад.

4. Організовує роботу президії суду,  вносить на її розгляд питання і головує на засіданнях президії.

5. Організовує ведення та аналіз судової статистики,  вивчення й узагальнення судової практики,  має право витребувати з відповідного суду справи,  судові рішення в яких набрали законної сили.

6. Приймає на роботу та звільняє працівників апарату суду,  присвоює їм ранги державного службовця у порядку,  встановленому законом,  застосовує щодо них заохочення та накладає дисциплінарні стягнення.

7. Організовує підвищення кваліфікації суддів і працівників апарату відповідного суду.

8. Подає в установленому порядку пропозиції щодо фінансування витрат на утримання суду та організаційного забезпечення його діяльності.

9. Представляє суд у відносинах з іншими органами державної влади,  органами місцевого самоврядування,  громадянами та організаціями.

10. Вносить пропозиції Голові Верховного Суду України чи голові відповідного вищого спеціалізованого суду щодо кандидатур для призначення на посади голів місцевих судів та їх заступників.

11. Здійснює інші передбачені законом повноваження.

Заступник голови апеляційного суду (ст.29 Закону) – голова судової палати:

1.     Організовує роботу відповідної судової палати.

2.     Формує колегії суддів для розгляду справ,  головує в судових засіданнях або призначає для цього суддів.

3.     Організовує ведення судової статистики,  аналіз та узагальнення судової практики у справах,  віднесених до компетенції палати;  має право витребувати з відповідного суду справи,  судові рішення в яких набрали законної сили.

4.     Інформує президію суду про діяльність судової палати.

5.     Здійснює інші передбачені законом повноваження.

 

4. Організація роботи апеляційних судів.  Апарат апеляційного суду.

Організацію роботи судів другої ланки покладено на голову суду та його заступників.  Голова суду здійснює загальне керівництво.  Заступники голови відповідають за стан діловодства у відповідних структурних підрозділах апарату суду.

До апарату апеляційного суду і прирівняних до нього судів входять помічник голови суду,  завідувач канцелярії,  секретарі суду,  секретарі судового засідання,  консультант,  діловод,  судовий розпорядник,  архіваріус,  завідувач господарства.

Завідувач канцелярії організовує роботу канцелярії;  керує роботою секретарів,  діловодів,  друкарок,  архіваріуса;  організовує прийом відвідувачів,  доповідає голові суду або заступникам про кореспонденцію,  що надійшла до суду;  здійснює контроль за веденням документів первинного обліку,  нарядів,  обліку і реєстрації звернень громадян і юридичних осіб та строками їх вирішення;  контролює відправку справ зі скаргами,  поданнями,  протестами до вищої ланки судової системи.

На секретарів суду покладається:  виконання доручень голови суду,  заступників голови суду та завідувача канцелярії;  реєстрація,  облік і зберігання кримінальних,  цивільних,  про адміністративні правопорушення та інших справ і матеріалів;  ведення картотек,  журналів,  нарядів;  оформлення документів щодо повернення вироків до виконання,  рішень,  ухвал,  постанов суду і контроль за одержанням повідомлень про виконання;  облік із зберігання речових доказів (також може бути покладено на судового розпорядника) тощо.

Секретарі судового засідання ведуть протокол судового засідання;  оформляють справи після їх розгляду;  ведуть журнал судових засідань;  викликають засідателів і обліковують їхню роботу,  складають і вирішують списки справ,  призначених до розгляду в судовому засіданні тощо.

Консультант суду проводить роботу з обліку законодавства та судової практики;  бере участь в узагальненні судової практики та обліковує цю роботу.

Судовий розпорядник,   про якого згадувалося раніше,  забезпечує додержання порядку в залі судового засідання та приміщенні суду;  контролює наявність наочної довідкової інформації,  а саме:  покажчиків кабінетів,  графіків прийому громадян,  зразків процесуальних документів,  списків розгляду справ;  забезпечує виконання розпоряджень головуючого щодо порушників у судовому засіданні – складання відповідного протоколу;  у разі потреби викликає працівників міліції для наведення порядку в залі судового засідання та приміщенні суду;  запрошує свідків до залу,  стежить за тим,  щоб недопитані свідки не спілкувалися з допитаними;  у виняткових випадках для забезпечення оперативного розгляду справ терміново доставляє листи,  запити,  інші документи;  контролює своєчасну доставку до суду конвойною службою осіб,  які перебувають під вартою,   та своєчасне виготовлення і вручення конвойній службі необхідних документів;  обліковує і зберігає речові докази;  у разі потреби забезпечує доставку речових доказів у встановленому порядку на судове засідання.


хиты: 462
рейтинг:+1
Профессии и Прикладные науки
право
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь