пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Місцеві суди загальної юрисдикції

Питання до теми:

1. Місцевий суд – основна ланка системи судів загальної юрисдикції.

2. Голова місцевого суду.

3. Організація роботи місцевого суду.

 

 

1. Місцевий суд – основна ланка системи судів загальної юрисдикції.

Місцевий суд є основною ланкою у системі судів загальної юрисдикції.  Це випливає перш за все з того,  що суди саме цього рівні розглядають усі кримінальні,  цивільні,  господарські та адміністративні справи,  за винятком тих,  які віднесені законодавством до компетенції інших судів.

Принципи його організації та діяльності закріплено у Конституції,  законах України „Про судоустрій України”,  „Про статус суддів” та деяких інших нормативних актах.

Суд цього рівня утворюється у районі,  місті та районах міста.  У назві місцевого суду використовується назва населеного пункту,  в якому він знаходиться.

Місцевими господарськими судами є господарські суди Автономної Республіку Крим,  областей,  міст Києва та Севастополя,  а місцевими адміністративними судами – окружні суди,  що утворюються відповідно до Указу Президента України.  До складу місцевого суду входять:  судді місцевого суду,  голова та заступник голови суду.  У місцевому суді,  в якому кількість суддів перевищує 15,  може бути призначено більше одного заступника голови суду.

За своїми повноваженнями місцевий суд є судом першої інстанції і розглядає справи,  віднесені процесуальним законом до його підсудності.  Зокрема,  місцеві загальні суди розглядають кримінальні та цивільні справи,  а також справи про адміністративні правопорушення;  місцеві господарські суди розглядають справи,  що виникають з господарських правовідносин,  а також інші справи,  віднесені процесуальним законом до їх підсудності;  місцеві адміністративні суди розглядають адміністративні справи,  пов’язані з правовідносинами у сфері державного управління та місцевого самоврядування (справи адміністративної юрисдикції),  крім справ адміністративної юрисдикції у сфері військового управління,  розгляд яких здійснюють військові суди.

Порядок призначення (обрання) суддів до місцевого суду визначається Конституцією України (статті 126 і 128) та Законом України „Про статус суддів” (ст.9).

 

2. Голова місцевого суду.

Голова місцевого суду та його заступник (ст.20 Закону України „Про судоустрій України”) призначаються на посаду строком на 5 років з числа суддів та звільняються з посади Президентом України за поданням Голови Верховного Суду України (а щодо спеціалізованих судів – голови відповідного вищого спеціалізованого суду) на підставі рекомендації Ради суддів України (щодо спеціалізованих судів – рекомендації відповідної ради суддів).

Обов’язки голови місцевого суду є досить місткими.  Він,  зокрема,  здійснює організаційне керівництво діяльністю суду;  визначає обсяг обов’язків заступника (заступників) голови суду;  на підставі акта про призначення на посаду судді чи обрання суддею безстроково або припинення повноважень судді видає відповідний наказ;  приймає на роботу і звільняє працівників апарату суду,  присвоює їм ранги державного службовця у встановленому законом порядку,  застосовує щодо них заохочення та накладає дисциплінарні стягнення;  здійснює заходи щодо забезпечення формування складу народних засідателів;  організує ведення судової статистики;  проводить роботу щодо підвищення кваліфікації працівниками апарату суду;  представляє суд у відносинах з іншими органами державної влади,  органами місцевого самоврядування,  громадянами та організаціями;  здійснює інші передбачені законом повноваження.

Голова місцевого суду з питань,  що належать до його повноважень,  видає накази і розпорядження.

 

3. Організація роботи місцевого суду.

Належна організація роботи місцевого суду має велике значення для забезпечення виконання покладених на нього завдань та функцій.  Завдання організовувати роботу покладено на голову суду.  Голова суду розподіляє обов’язки між суддями.  Якщо до складу суду обрано кілька суддів,  то розподіл обов’язків між ними можливий за такими принципами:

1. Зональний або територіальний (суддя розглядає всі справи в межах своєї зони).

2. Предметний або функціональний (суддя розглядає тільки кримінальні чи цивільні справи або навіть певну категорію справ).

3. Предметно-зональний (суддя розглядає лише кримінальні чи цивільні справи у межах своєї зони).

4. Поточний (кримінальні справи розглядаються по черзі,  цивільні – суддею,  який прийняв заяву під час прийому громадян).

Голова суду добирає,  приймає на роботу і звільняє з посади працівників,  які не обираються:  консультантів,  секретарів суду та судового засідання,  завідувача канцелярії,  діловода,  архіваріуса тощо.  Він здійснює загальне керівництво роботою канцелярії суду,  своєчасно вживає заходів щодо усунення недоліків і упущень в її роботі.

Завідувач канцелярії організовує роботу канцелярії,  керує роботою секретарів,  діловода,  архіваріуса.  На завідувача канцелярії покладається:  розподіл роботи між працівниками канцелярії суду і контроль за виконанням ними своїх обов’язків;  розподіл кореспонденції,  що надійшла до суду;  контроль за веденням документів первинного обліку,  нарядів обліку і реєстрації звернень громадян і юридичних осіб;  організація обліку і зберігання судових справ,  речових доказів;  контроль за своєчасним відправленням справ зі скаргами,  поданнями,  протестами до вищої ланки суду;  забезпечення додержання та правильного заповнення трудових книжок працівників суду,  особових справ та карток обліку тощо.

На секретарів суду покладається ведення діловодства з судових справ,  зокрема:  реєстрація,  облік і зберігання справ (кримінальних,  цивільних,  про адміністративні правопорушення та інших);  ведення картотек,  журналів,   нарядів;  оформлення документів щодо повернення вироків до виконання,  рішень, ухвал, постанов суду і контроль за одержанням повідомлень про виконання;  підготовка і передача до архіву закінчених провадженням справ,  картотек,  журналів,  нарядів та ін.

Крім того,  секретар судового засідання виконує необхідну роботу під час прийому суддею громадян;  викликає учасників процесу і свідків;  перевіряє явку осіб,  викликаних у судове засідання та зазначає час перебування їх у суді;  веде протоколи судових засідань,  оформляє справи після їх розгляду;  веде журнал судових засідань;  виписує виконавчі листи у справах щодо яких судом допущено негайне виконання рішень та ін.

Консультант суду веде облік законодавства та узагальнення судової практики;  інформує працівників суду про чинне законодавство та судову практику судів вищої інстанції;  обліковує окремі ухвали та контролює їх виконання.

На архіваріуса суду покладається:  ведення архіву;  видача копій судових документів у справах,  що є в архіві;  облік і зберігання архівних справ та ін.


хиты: 387
рейтинг:+1
Профессии и Прикладные науки
право
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь