пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Якість і конкурентоспроможність продукції , методологія її оцінки.

Якість як економічна категорія відбиває сукупність властивостей продукції, що зумовлюють міру її придатності задовольняти потреби відповідно до свого призначення та вимог, що ставляться до неї.

Рівень якості – кількісна характеристика міри придатності того чи іншого виду продукції для задоволення потреб споживачів. Показники якості продукції : 1)прямі (1) диференційовані,які поділяються на одиничні (характеризують будь-яку одну властивість одиниці продукції); та комплексні (відображають декілька властивостей одиниці продукції одночасно); 2)узагальнені: співвідношення сертифікованої і несертифікованої продукції; питома вага нової продукції в загальному її обсязі; питома вага продукції вищої категорії якості;питома вага продукції, що відповідає міжнародним стандартам.); 2)непрямі(відображають наявність неякісної продукції та штрафних).

Під конкурентоспроможністю продукції слід розуміти сукупність властивостей продукту потенційно чи реально задовольняти відповідні потреби краще, ніж аналогічний продукт, представлений на ринку. Складові конкурентоспроможності продукту: якість; ціна і витрати на виготовлення та реалізацію; експлуатаційні, сервісні витрати, гарантійний термін експлуатації.


19.12.2016; 14:16
хиты: 0
рейтинг:0
Общественные науки
экономика
экономика управления
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь