пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

9. Відносні, абсолютні, змішані формули - посилання Excel їх призначення та приклади використання

Відносне посилання

Даний вид зустрічається найчастіше. Якщо ви не ходили на спеціальні курси, вас ніхто не навчав, то ви навряд чи зустрічалися з абсолютними посиланнями. Тому ми почнемо з того, що простіше.

Абсолютні і відносні посилання у формулах служать для роботи з адресами осередків, але в протилежних цілях. Розглянутий нами вид є базовим і не зберігає адреси комірок у формулі при її перенесенні. Розглянемо приклад.

o   Нехай нам дані комірки з даними (стовпці) – М1, М2, М3, Н1, Н2, Н3. Під ними в комірці М4 ми пишемо формулу, результатом якої буде сума трьох чисел (М4 = М1 + М2 + М3). Начебто все просто. Тепер нам необхідно порахувати вміст комірки Н4. Вона також є сумою тих даних, які знаходяться над нею. Перетягуванням або просто копіюванням осередку М4, ми переносимо формулу в Н4. У результаті всі посилання в ній (М1, М2, М3) будуть замінені на Н1, Н2 і Н3, відповідно.

Це і називається відносною адресацією. Приклад здається простим і виникає природне запитання, а чи не простіше заново написати формулу? Ні, у великих таблицях і об'ємних обчисленнях, в яких можуть використовуватися самі різні функції й оператори набагато надійніше просто скопіювати і перенести формулу, ніж заново складати вираз.

Абсолютне посилання

Як вже говорилося, абсолютні та відносні посилання в Excel служать різним цілям. Другий тип посилань, розглянутий нами сьогодні, покликаний зберегти адресацію при будь-яких змінах і переміщених формули.

Припустимо, вам треба вирішити якусь фізичну задачку. У вас є якась константа, записана в комірку А1. Звичайно, можна було б кожен раз писати це число вручну, однак простіше записати її в одне певне місце. Також нам дані два стовпці даних (М1, М2, Р1, Р2). В осередках М3 і Р3 необхідно порахувати наступну формулу: М3 = (М1 + М2) * $ А $ 1. Тепер при перетягуванні і копіюванні в осередок Р3 вийде наступний результат Р3 = (Р1 + Р2) * $ А $ 1. Тобто адреса використовуваної осередку не зрушиться.

Щоб адресу посилання зробити абсолютним, натисніть на формулу, виділіть необхідну "заслання" і натисніть F4. Або вручну надрукуйте символи "долара".

 

Змішана

Це останній тип, що зустрічається в формулах. Як зрозуміло з назви, це абсолютна і відносна заслання водночас. Нескладно здогадатися, що на практиці вона позначається, як $ А1 або А $ 1. Таким чином, це дозволяє зберігати адресацію на стовпець або рядок, але продовжувати "ковзати" по ньому. Розглянемо приклад.

Отже, у нас є таблиця з деякими даними. У стовпці "А" у нас є якась величина, а в рядку "1", коефіцієнт, на який необхідно помножити. Осередки В2, С3 будуть містити результати. Як бачите абсолютна і відносна посилання тут безсилі. У таких випадках необхідно використовувати змішаний тип.

Запишемо формулу в першу клітинку В2 = А2 * В1. Але щоб перетягнути її вправо, потрібно закріпити стовпець "А", а щоб вниз, закріпити рядок "1". Тому правильним варіантом написання формули стане В2 = $ А2 * В $ 1. Таким чином, при перетягуванні формули ми отримаємо ряд значень в кожній з решти осередків:


28.12.2016; 00:35
хиты: 117
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь