пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

54. Форми та методи державного регулювання економіки.


Основні форми держ регулювання економіки:
Бюджетно-податкове регулювання пов’язане з функціонуванням держ фінансів, формуванням держ бюджету та держ витратами і спрямоване на реалізацію цілей соц.-економ розвитку держави.
Кредитно-грошове - діяльність держави, спрямована на забезпечення економіки повноцінною і стабільною нац. валютою та регулювання грошового обігу відповідно до потреб економіки.
Адміністративно-економічне - передбачає заходи адміністративного та економічного характеру, спрямовані на створення умов для функціонування ринкової системи і реалізації соц. цілей суспільства.
Цінове регулювання - вплив держави на ринкове ціноутворення шляхом законодавчих, адміністративних чи судових заходів з метою проведення кон’юнктурної та структурної політики , приборкання інфляції,стимулювання виробництва, його модернізації.
Методи держ регулювання-сукупність способів, прийомів та засобів держ впливу на соц.-економ розвиток країни.
Методи державного регулювання економіки— це сукупність способів, прийомів та засобів державного впливу на соціально-економічний розвиток країни. Поділяються на:

Прямі – пов’язані з безпосереднім втручанням держави в економічні процеси та економічну діяльність суб'єктів.
Непрямі – полягають у створенні умов, які опосередковано формують поведінку суб'єктів (податкові пільги, регулювання валютного курсу національної грошової одиниці; митне регулювання експорту й імпорту.

Основні методи державного регулювання економіки:
Адміністративні методи регулювання базуються на використанні сили державної влади, виражають пряме управління з боку держави і реалізуються шляхом заборони, дозволу та примусу для окремих сфер економічної діяльності чи категорій населення. Існують у формі законів, указів, ліцензування, квотування.
Економічні методи пов'язані або зі створенням додаткового матеріального стимулу, або зі зниженням небезпеки фінансової втрати (інструменти фіскальної, бюджетної, податкової, грошово-кредитної, амортизаційної та політики).
Індикативне планування передбачає формування заходів рекомендаційного характеру, спрямованих на досягнення цілей соціально-економічної політики держави (плани розвитку, дотації).


24.12.2016; 15:39
хиты: 105
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь