пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

51. Причини виникнення і види безробіття.


Безробіття – економічне явище, коли частина економічно активного населення не має можливості використати свою робочу силу. Воно виникає, коли пропозиція робочої сили перевищує попит на неї. Тому основні причини винекнення безробіття поділяються на чинники попиту та чинники пропозиції.
Чинники, що визначають попит на працю:
Можливість заміщення людської праці капіталом;
Рівень ціни на робочу силу (обернена залежність – чим вона вища, тим нижчим є попит на людську працю);
Зміна попиту на товари чи послуги (підвищення попиту на товар може призвести як до підвищення попиту на людську працю, так і до переходу до більш капіталомісткого виробництва, яке зменшить попит);
Правові норми, що регулюють умови використання робочої сили.
Чинники, що визначають пропозицію праці:
Соціальна структура населення (частка осіб, що не мають власних засобів виробництва та існування);
Співвідношення між рівнем зарплат і доходом від самостійного заняття бізнесом;
Демографічна структура населення (питома вага осіб у працездатному віці та стані);
Соціальне законодавство;
Міграція населення: приріст або скорочення населення внаслідок міграційних потоків
Види безробіття:
Фрикційне безробіття виникає, коли частина працюючих добровільно змінює місце роботи чи проживання або шукає нову роботу після звільнення. Фрикційне безробіття є тимчасовим і, як правило, не перевищує одного-двох місяців.
Сезонне безробіття виникає у зв'язку з сезонним характером деяких робіт. До них належать: сільськогосподарські роботи, переробка овочів і фруктів, сплав лісу, окремі види рибальства й полювання, будівництво й видобуток корисних копалин та ін. Відмінною рисою сезонного безробіття є її порівняно легка прогностичність. За ступенем добровільності таке безробіття близьке до фрикційного.
Структурне безробіття структурними змінами в економіці. В основі цих процесів лежить науково-технічний прогрес, поява нових матеріалів, технологій, предметів споживання, послуг. Структурна зміна виробництва призводить до звільнення працівників, які за своєю спеціальністю й кваліфікацією не відповідають новим вимогам виробництва. Структурне безробіття — це в основному безробіття застарілих професій.
Циклічне безробіття можна характеризувати як безробіття недостатнього попиту на працю, що породжує хаос в економіці. Це найважча форма безробіття з найбільш руйнівними для людей соціально-економічними наслідками.
Інституціональне– це безробіття, яке зумовлене правовими нормами, що впливають на попит і пропозицію праці. Воно може бути, наприклад, спричинене введенням гарантованої мінімальної заробітної плати, недосконалою податковою системою

24.12.2016; 15:39
хиты: 104
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь