пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

44. Зміст процесу суспільного відтворення, його види та динаміка.


Суспільне відтворення — це процес суспільного виробництва, взятий не як одноразовий акт, а в постійному повторенні та відновленні, як безперервний ланцюг взаємопов'язаних актів щорічного створення суспільного продукту.

Матеріальною основою безперервного відновлення і розвитку виробництва є відтворення сукупного суспільного продукту, яке охоплює 4 стадії його руху: власне виробництво, розподіл, облік і кінцеве споживання. Існує три види суспільного відтворення:
-Просте (такий процес виробництва, який відновлюється в незмінних обсягах, фактори виробництва при цьому залишаються незмінними. Притаманно для традиційної економіки.);
-Розширене (відбувається кількісне і якісне зростання кінцевих результатів виробництва.);
-Звужене /регресивне ( повтор.виробництва у скороченому обсязі через відсутність доходів або недоцільність розвитку. Притаманне для індивідуального виробництва).
Відтворення - безперервний процес, який постійно відновлюється і змінюється у часі,тобто це - динамічний процес. Динаміка суспільного відтворення завжди має певний вектор(спрямованість). Динамічність відтворення дає можливість застосувати до економічної системи такі характеристики,як її минуле,сучасне і майбутнє,тобто уявити її еволюцію як послідовну і закономірну зміну стану економіки.Якщо в процесі відтворення відбувається збільшення обсягу застосованих виробничих ресурсів або зросте ефективність їх використання,що обумовлює розширення випуску продукту,то має місце економічне зростання. Це зростання відбувається на грунті виробничого нагромадження, яке включає різницю між виробничими капітальними вкладеннями(інвестиціями) і заміщенням вибуття засобів праці.Завдяки нагромадженню відбувається розширення обсягу засобів праці,в результаті чого з кожним новим циклом відтворення зростають масштаби виробленого продукту.


24.12.2016; 15:39
хиты: 94
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь