пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

23. Ринковий попит та фактори, що його визначають. Еластичність попиту.


Попит — відображення платоспроможних потреб населення у тому чи іншому товарі чи послузі за певним рівнем цін. Попит відображає, з одного боку, потребу покупця в деяких товарах або послугах, бажання придбати ці товари або послуги в певній кількості і, з іншого боку, можливість сплатити за покупку по цінах, що знаходяться в межах «доступного» діапазону. На динаміку попиту впливають цінові і нецінові фактори.
Цінові:
Ціна даного товару
Нецінові
Поточні доходи споживачів;
Смаки і переваги споживачів;
Ціни на інші товарів(субститутів і компліментів);
Місткість ринку;
Кількість споживачів.;
Очікування споживачі.в
Закон попиту-це закон залежності величини попиту від рівня цін: величина (об'єм) попиту зменшується у міру збільшення ціни товару і навпаки. *графік*. Під впливом цінових факторів крива попиту буде змінювати свою конфігурацію, під впливом нецінових – зсуватись паралельно вліво чи вправо.

Поняття еластичності попиту ввів А. Маршалл. В певний момент часу ціна товару дорівнює Р, а обсяг сукупного попиту на нього - Q. Зміна ціни (чи інших чинників) впливає на зміну обсягу попиту неоднозначно, що назвали еластичністю попиту. Цінова еластичність попиту може бути більшою чи меншою в залежності від того, як на попит впливає ціна, що визначають через коефіцієнт еластичності попиту

Кількісне визначення еластичності попиту здійснюється за допомогою коефіцієнта еластичності, що являє собою відношення відсоткової зміни обсягу попиту до відсоткової зміни ринкової ціни на певну продукцію.
Коеф. еласт. попиту розраховується за формулою:

 

де Ер - цінова еластичність попиту, ∆Q - зміна обсягу попиту (%), ∆Р - зміна рівня ціни. Є товари з різною ціновою еластичністю попиту. Якщо обсяг попиту змінюється у більшій мірі, ніж зміна ціни, такий попит є еластичним (Елр > 1), а якщо навпаки - обсяг попиту змінюється у меншій мірі, ніж ціна, такий попит є нееластичним (Елр < 1). Якщо Ер - 1, то попит на цей товар характеризується нейтральною, або одиничною, еластичністю. Термін „цілком нееластичний попит" означає крайній випадок, коли зміна ціни не приводить ні до яких змін величини попиту. Якщо Елр → ∞, то попит абсолютно еластичний, тобто яка-небудь завгодно мала зміна ціни породжує значну зміну попиту на необмежено велику величину.

Існують і виключення, коли за певних умов при підвищенні ціни товару попит на нього зростає. Відомі дві такі ситуації:
1) "парадокс Гіффена" - при підвищенні цін на товари життєвого значення люди з невисокими доходами збільшують на них попит, побоюючись ще більшого здороження;
2) "ефект Веблена" - при підвищенні цін на предмети розкоші деякі люди, схильні до
демонстративного споживання, купують їх у більших кількостях.
Крім коефіцієнта цінової еластичності попиту економісти визначають також коефіцієнти перехресної еластичності попиту і еластичності попиту по доходу.
Коефіцієнт еластичності попиту по доходу показує:
чутливість попиту на певне благо до зміни доходу споживача.
Коефіцієнт перехресної еластичності попиту дозволяє: визначити залежність попиту на одне благо (наприклад, X) від зміни ціни іншого блага (Y).
Фактори, які визн. цінову еластичність попиту на блага:
1. Замінність. Чим більше прийнятних замінників даного блага пропонується на ринку, тим еластичніший попит на нього. Наприклад, прийнятних замінників інсуліну немає, тому попит діабетиків на нього цілком нееластичний.
2. Питома вага в доходах спож. Чим більшу частку займає благо у бюдж. спож., тим більш еласт. буде попит на нього,
3. Рівень необхідності. Попит на предмети першої необхідності, як правило, нееластичний, а на предмети розкоші - еластичний.
4. Фактор часу. Попит на продукт тим еластичніший, чим більшим є період часу для прийняття рішень.


24.12.2016; 15:39
хиты: 100
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь