пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

20. Функції грошей та їх еволюція.


Гроші – це паперові чи металеві знаки, що служать мірою вартості речей, робіт, послуг та інших мат. і немат. благ, виконують функцію загального еквівалента, засобу платежу, обміну, нагромадження.
Функції грошей – це дії, які вони здійсн. у ринковій економіці.
Функції грошей:
Засіб обігу – гроші виконують роль посередника в обміні товарів і забезпечують їхній обіг.
Засіб платежу – полягає в обслуговуванні грошима погашення різноманітних боргових зобов’язань між суб’єктами економ. відносин.
Засіб утв. скарбів – виконують ті гроші, які виходять з обігу, тимчасово переривають свій рух, нагромаджуються і перетворюються на скарб.
Світові гроші – це функція, в якій гроші обсуговують рух вартості в міжнародному економічному обороті.
Міра вартості – полягає у здатності грошей як загального еквівалента вимірювати вартість усіх інших товарів, надаючи їм форму ціни.
З розвитком ринкових відносин та процесу демонетизації золота деякі функції грошей еволюціонували. Одночасно з еволюцією функцій грошей відбувається і процес еволюції видів грошей.
Види грошей:
Товарні гроші – це гроші, які використовують як засіб обміну і водночас продаються і купують як звичайний товар. Металеві гроші спочатку з'явилися як шматки металу різної форми та ваги, з часом вони трансформувались у форму монет.
Металеві гроші – грошові знакт, виготовлений з металу (золота, срібла, міді або сплавів) встановлених законом ваги і форми, що використовується як засіб грошового обігу та платежу.
Паперові гроші — це гроші, що не мають самостійної вартості, або ця вартість не співрозмірна з номіналом. Вони випускаються державою для покриття своїх (бюджетних) витрат і наділяються нею примусовим курсом, визнаються законним платіжним засобом на всій території.
Кредитні гроші — символ вартості, що виконує роль загального еквівалента і забезпечує встановлення економічних зв'язків між суб'єктами національної економічної системи та різних систем.
Електронні гроші — це різновид депозитних грошей, які існують у пам’яті комп’ютерів і здійснюють свій рух автоматично з допомогою комп’ютерних систем за безпосередніми розпорядж. власників поточних рахунків.

24.12.2016; 15:39
хиты: 106
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь