пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

18. Вартість, корисність, цінність: зміст та сучасні трактування


У суч. екон. теорії існують різні підходи до характеристики товару та його властивостей. Один з них характеризується такими поняттями, як «вартість» , "корисність" та "цінність" товару.
Вартість – витрати суспільно необхідної праці на виробництво товарів.
Чинники впливу на величину вартості товару:
Інтенсивність праці;
Суспільно необхідний робочий час.
Величина суспільної вартості товару визначається суспільно необхідним часом, який потрібний для його виробництва. Вона змінюється прямо пропорційно кількості і обернено пропорційно продуктивності суспільної праці.
Корисність – це суб’єктивна міра задоволення, що отримується від споживання блага або набору благ. Один і той самий товар 3 однаковою споживчою вартістю може мати зовсім різний ступінь корисності для окремих людей.
Цінність – оцінка ступеня корисності блага індивідом (суб’єктивна категорія).
З позицій неокласичних поглядів, цінність благ залежить також і від їхньої рідкості, тобто від жагучості потреб та запасу (кількості) благ, які здатні ці потреби задовольняти.
Рідкість - характеристика економічних благ, що відображає обмеженість ресурсів для задоволення безмежних потреб суспільства. Більшу цінність мають ті блага, що обмежені, рідкісні порівняно з потребами в них.
Наприклад, вода має більшу корисність для людини, ніж діамант. Але води достатньо, а діамантів мало. Тому діаманти, корисність яких набагато менша для задоволення життєвих потреб, адже без них можна взагалі обійтися, оцінюються людьми дорожче, ніж вода.
Ціну можна вважати формою грошового вираження вартості і цінності товару.

24.12.2016; 15:39
хиты: 83
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь