пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

13.Основні фактори суспільного вир. та їх взаємозв’язок.


Виробництво — це процес створення матеріальних і cycпільних благ необхідних для існування і розвитку. Створюючи певні блага люди вступають у звязки і взаємодію – виробничі відносини. Тому виробництво є завжди суспільним.
Основні елементи процесу виробництва:
Праця – це цілеспрямована діяльність людини по перетворенню речовин та сил природи.
Предмет праці – це те, на що спрямована діяльність людини( сировина, земля, матеріали).
Засоби праці – це знаряддя праці, до яких належать мех., верстати, вир. приміщення та вир. інфраструктура.
Фактори виробництва - це всі необхідні елементи, які використовуються для виробництва матеріальних і духовних благ.
Марксистська теорія поділяла всі фактори виробництва на дві великі групи: особистий фактор виробництва та речовий фактор виробництва. Під особистим фактором виробництва розуміють робочу силу як сукупність фізичних та інтелектуальних здібностей людини до праці. Під речовим фактором виробництва розуміють сукупність засобів праці, предметів праці та природних умов.

У другій половині XIX ст. ввели в науковий обіг три фактори вир.: працю, капітал, землю, згодом А. Маршалл визначив четвертий - підприємницькі здібності.Сучасна вітчизняна і світова економічна наука до складу факторів виробництва відносить також науку, інформацію, екологію.
Праця - діяльність людини, спрямована на виробництво економічних благ і надання послуг.
Капітал - сукупність усіх технічних, матеріальних і грошових засобів, використовуваних для виробництва товарів та послуг.

Земля як фактор виробництва включає в себе саму землю, а також лісові й водні ресурси, родовища корисних копалин та інші природні багатства, що використовуються у виробничому процесі.
Наука - це специфічна форма людської діяльності, спрямована на отримання та систематизацію нових знань про природу, суспільство і мислення.
Інформація - система збирання, обробки та систематизації різноманітних знань людини з метою використання їх у різних сферах життєдіяльності й насамперед в економічній сфері.
Підприємницькі здібності (спроможність) - це особливий чинник виробництва, що з'єднує в процесі виробництва всі інші чинники в єдину систему, уміння прийняття ефективних управлінських рішень в умовах неповної інформації.
Екологія - це чинники навколишнього середовища, що здійснюють певний вплив (негативний або позитивний) на економічні процеси, рослинність, тваринний світ і на людину.


24.12.2016; 15:39
хиты: 101
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь