пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

6.Національні моделі сучасної ринкової економіки.


Національна модель ринкової економіки — система господарювання, що склалася у конкретній країні.
Американська модель - врах. державою трад-ій індивідуалізму, сприяння підпр., забагаченню акт. часини насел. Соц. диференціація. стимулює розв. нової техніки і технології, найбільш перспективних і ефективних виробництв.
Шведська модель —модель соціально-економічного розвитку на основі приватної власності і ринку. В ній економіка має соціальний аспект, який передбачає вирівнювання рівня життя. Держава активно втручається в економіку, встановлює високі ставки оподаткування. Доходи розподіляються на користь малозабезпечених громадян і розповсюджених різноманітних «вільних асоціацій».
Німецька модель —надання всім формам госп. можливості стало розвиватися й успішно конкурувати між собою. Держава приділяє особливу увагу розвитку дрібних і середніх високотехнологічних підприємств, фермерських господарств. Для подолання негативного впливу ринку і капіталу створюється особлива інфраст., яка стимулює конкуренцію. Запобігання зловживанню економічною владою, сусп. контроль над нею.
Японська модель - модель регульованого корпоративного капіталізму, для якої характерний дуже високий рівень нац. самосвідомості, переважання інтересів нації над інтересами конкретної людини. Система пожиттєвого найму. Держава створює сприятл. умови для госп. діял. найбільш перспективних галузей економіки. Малий і середній бізнес спеціально не стимулюються, але й перешкод для їх розвитку не робиться.
В останні роки почали говорити про «слов'янську» модель економічного розвитку, маючи на увазі Україну і Росію. Характерними рисами цієї моделі є те, що зберігається високий рівень державної власності навіть і після приватизації, особливо у важливих галузях народного господарства. Малий і середній приватний бізнесу дає порівняно невеликий вклад в економіку. Характерний високий рівень криміналізації економічного життя, корумпованості, неповага до закону і недовіра до будь-якої влади.

24.12.2016; 15:39
хиты: 113
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь