пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

47. Людина і глобальні проблеми сучасності


 

До глобального відносять проблеми, що охоплюють систему «світ – до» у цілому і имеющие не локальний, а всеохоплюючий планетарний характер. Від їхнього рішення прямо залежать життя общ-ва, доля человеч-ва, стан природ. середовища, соц-й прогрес і розвиток цивілізації. До глобальних проблем відносять у першу чергу экологич-і, демографич-і проблеми, проблеми кризи культури, війни і світу.

Причини виникнення глоб. проблем – посилений ріст потреб чел-ка, що зросли масштаби технич. засобів впливу общ-ва на природу, виснаження природних ресурсів. Характ-я особливість глоб. проблем – наявність тісного взаємозв'язку між ними, при кот. загострення однієї проблеми приводить до загострення всього ланцюжка проблем. Можна сказати, що глоб. проблеми – це складний клубок след. проблем: медико-биологич-і проблеми здоров'я; мінерально-сировинна криза; припинення гонки озброєння; скорочення ареалів убогості і бідності; энергетич-й криза; запобігання використання засобів масового знищення.

Особливу гостроту придбала проблема самовизначення націй і боротьба за собств-ю незалежність. Крайня форма вираження протесту – терор. Усі ці проблеми повинні зважуватися комплексно, координовано, зусиллями усього світового співтовариства.

Демографич. проблема обумовлена не тільки загальним спадом народжуваності, але і необх-тью обліку тенденції розвитку родини і сімейних відносин (неміцні, що розпадаються, неповні родини, виникнення родин нетрадиц-й орієнтації, не способ. до продолж. роду).

Глоб. экологич. проблеми жадають від вчених і предприним-лей більшої відповідальності за рез-ты своїх досліджень і деят-ти, посилення контролю з боку государственно-правит-ных структур.

До числа глоб. относ. проблеми загострення гонки озброєння, атомної і ядерної погрози, небезпеки радіоактивного забруднення. Нові види озброєння пропонують усе більш витончені способи поразки человеч-ва, що балансує на грані виживання.


14.12.2016; 23:35
хиты: 106
рейтинг:0
Гуманитарные науки
философия
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь