пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

45. Сутність людини. Біологічне і соціальне в людині


 

Індивід (від лат. individuum - неподільне),  спочатку  -  лат.  Переклад греч.  поняття  'атом'  (вперше  в  Цицерона),  надалі  -   позначення одиничного на відміну від сукупності, маси; отд. жива істота,  особь,  отд.  людина - на відміну від колективу, соціальної групи, суспільства в цілому.

Індивідуальність - неповторна своєрідність к.-л. явища, отд.  істоти, людини. У самому загальному плані И. у якості особливого, що характеризує дана  одиничність у неї качеств. відмінностях, противопостав-ся типовому як  загальним,  властивим всім елементам дан. чи класу значної частини їх.

Особистість  -  загальжиттєвий  і  науч.  термін, що  позначає:  1)  человеч. індивіда як суб'єкта відносин і сознат. діяльності (обличчя, у широкому змісті  слова) чи  2)  стійку  систему  социально-значимых  рис, що характеризують  індивіда як члена того чи іншого чи суспільства спільності.

Людини ф. розуміє як  цілісність.  Сутність  ч.  зв'язана  з  обществ. умовами його  функционир-я  і  розвитку,  з  деят-тью,  у  ході  кот.  він виявляється і передумовою і продуктом історії.

Ч. - сукупність усіх обществ. відносин.

1) Идеалистич. і религиозно-мистич. розуміння ч.

2) натуралистич. (биологич.) розуміння ч.

3) сутнісне розуміння ч.

4) цілісне розуміння ч.

Індивідуальність не тільки має різні  здібності,  але  ще  і  представляє деяку їхню цілісність.

Якщо поняття індивідуальності  підводить  діяльність  людини  під  міру  своєрідності і неповторності, багатосторонності і гармонійності,  природності  і невимушеності, то поняття особистості підтримує в ній  свідомий-вольовий  початок. До як індивідуальність виражає себе в продуктивних діях,  і  вчинки його цікавлять нас лише в тій мері, у якій  вони  одержують  органічне  предметне втілення. Про особистість  можна  сказати  зворотне:  у  ній  цікаві  саме вчинки.

Життєздатність  людини  спочиває  на  волі  до  життя  і   припускає  постійне особистісне зусилля. Найпростішою, вихідною формою цього зусилля є  підпорядкування суспільним моральним заборонам, зрілої і розвитий  -  робота  з  опред-ю сенсу життя.


14.12.2016; 23:35
хиты: 113
рейтинг:0
Гуманитарные науки
философия
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь