пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

43. Культура і суспільство, філософське поняття культури


 

В общефилософ. змісті культура – це сукупний надбиологич-й досвід, кот. існує у формі кодових систем, тобто универсалий. Культура з'являється як спільність норм, звичаїв і вдач. Тому осн. функціями культури явл. трансляція соц-го досвіду і соціалізація особистості. Выд. і ін. фун-ии культури: воспитат-ю, познават-ю, норматив-ю, коммуникац-ю, информац-ю, предметно-преобраз-щую, упорядочив-ю.

Взаємна відповідальність людини і суспільства.  Цивілізація - це перетворений людиною світ внеположенных йому  матер-ных  об'єктів, а культура - це внутр-і надбання  самого  чел-ка,  оцінка  його  духов-го розвитку, його чи пригніченості волі, його  повної  залежності  від  окруж-го соц. чи світу його духов-й автономності.   Якщо культура, з цього погляду,  формує  зроблену  особистість,  то  цивілізація   формує    ідеального    законн-слухняного    члена    общ-ва,  довольствующ-ся предоставл-ми йому благами.

Ж.Леви-Строса (Франція): людське життя з  розвитком  цивілізації  не  поліпшується, а ускладнюється, приносячи із собою  масу  негативних  наслідків  для  чел-ка (мистецтво зробило  чел-ка  бранцем  символич-х  структур,  =>  щасливими були тільки первісні люди, тому що був тісний зв'язок з  їх природою, що поріднила,).

     Марксизм: до багато  в чому  знаходиться  в  неусвідомленій  залежності  від  установив-ся  в  общ-ві  стереотипів.  Однак  ступінь   цієї   залежності  історично не зростає, а падає. Єдина можливість прориву  чел-ка  до свого щирого "я" - у встановленні соответств-х обществ-х отнош-й,  і тому до прагнути до досягнення такого обществ-го стану.

Ф. Ницше: «до по своїй природі – істота антикультурне, а сама культура – це зло, кот. створене для придушення і поневолення чел-ка».


14.12.2016; 23:35
хиты: 116
рейтинг:0
Гуманитарные науки
философия
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь