пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

35. Раціональне пізнання. Мислення


 

Рацион-і позн-і осущ-ся у формі поняття, судження й умовиводи.

Поняття – це элементар-я форма думки, рез-т узагальнення, провед-го по совокуп-ти ознак, властивому даному класу предметів. Суб'єкт має тепер справу не з единич-м, як у чувств-х формах пізнання, а з загальним. Питання про мех-зме вироблення понять вважається одним із самих остродискуссионнных. Феноменології думають, що до вбачає загальне тоді, коли він має справу з чувств-м різноманіттям. Це думка не разд-ся больш-вом герменевтиков і аналітиків, кот. бачать шлях до понять у деят-ти людей і їхній мовній практиці. Видимо, правомірно вважати, що свою лепту в  процес вироблення понять вносить і почутт-я, і предметно-практич-я, і мовна деят-ть чел-ка. Поняття – думка, соотносящ-ся з отлич-ми ознаками досліджуваного об'єкта. Судження – думка, що не тільки співвідноситься з некот-й ситуацією, але і являющ-ся чи твердженням запереченням наявності цієї ситуації в действит-ти. І поняття, і сужд-і выраж-ся повествоват-ми предлож-ми. Різниця в тім, що судження як выссказ-і на відміну від поняття як выссказыв-я повинне бути неодмінно щирим чи помилкової.

Умовивід є висновок нового знання. Умоз-і припускає доказ-во, у процесі кот. правомірність появи нової думки обоснов-ся за допомогою інших думок. У логіку, матем-кі, фил-ии розроблені различ. способи доказ-в. Усі 3 форми рацион-го позн-я в з єдності утворять некот-ю цілісність, її як форму способ-ти чел-ка наз. розумом, а як щось процесуальне – мисленням. При аналізі розуму і мислення часто выд. їхні рівні, ступені разв-я.
Филос-я традиція складається в различ-и розуму і розуму, де розум – вища ступінь логич-го розуміння, що переборює недоліки рассуд-го мислення. Розум менш гнучкий, менш теоретичен, чим розум.

 Мислення - це процес пізнавальної деятель-ности, для якого характерне  створення  узагальнених,   опосередкованих  образів дійсності. Воно опосередковано почуттєвим пізнанням і спирається на досвід, у тому числі й осмислений раніше. Завдяки мисленню людин відволікається від конкретного різноманіття явищ і виявляє властиві їм загальні і существеннейшие ознаки.


14.12.2016; 23:35
хиты: 133
рейтинг:0
Гуманитарные науки
философия
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь