пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

20. Екзистенціалізм


 

Екзистенціалізм - це иррационалистическое напрямок у сучасній філософії, що виникла на початку XX століття і стремившееся осягнути буття як безпосередню нерозчленовану цілісність суб'єкта й об'єкта. Відомо два напрямки екзистенціалізму - релігійними, представленими такими мислителями, як К. Ясперс (1883-1969) і Г. Марсель (1889-1973) і атеїстичне, виразниками якого стали М. Хайдеггер (1889-1976), Ж.П. Сартр (1905-1980), А. Камю (1913-1960).

Центром нової онтології стає не ізольована свідомість людини, а свідомість, точніше, духовне, узяте в нерозривній єдності з людським буттям. У концепції нем. екзистенціаліста Хайдеггера критикується традиц. підхід до буття, заснований на розгляді буття як сущого, субстанції. Для нього проблема буття має сенс лише як проблема человеч. буття, проблема граничних основ человеч. істот-я. Найважливішим вираженням общечеловеч. способу буття явл. страх перед ніщо. Основу человеч. існування складає його кінцівку, тимчасовість. Тому час повинний бути розглянутий як сама істотна хар-ка буття. Франц. екзистенціаліст Ж.П. Сартр, протиставляючи буття в собі, розмежовує матеріальне буття і людське буття.

Буття  -   категорія, що   займає центральне місце в категоріальному апараті більшості філософських систем. "Буття" традиційне мислиться, принаймні, у двох значеннях: 1) це   все   коли-небудь, що   існувало,   нині існуюче (обумовлене як "наявне буття") і все имеющее внутрішній потенціал до реалізації в майбутньому. Тут "буття" однозначно таким поняттям, як "Світ у цілому" чи "Универсум"; 2) під "буттям" розуміється вихідний початок і підстава нашого світу, його сутність, його метафізична визначеність. Філософи "буття" у такім розумінні звичайно називають "абсолютним буттям" - чи просто абсолютом; Єдиним і іншої. У розвитих религиях це Буття визначається як бог.


14.12.2016; 23:35
хиты: 123
рейтинг:0
Гуманитарные науки
философия
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь