пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

89.Система видатків державного бюджету їх особливості та спрямування.

 

Видатки з державного бюджету - це економічні відносини, які виникають у зв’язку з розподілом централізованого фонду грошових коштів держави і його використання за цільовим призначенням.

Значна частина певних видів бюджетних видатків обумовлена низкою факторів: природою і функціями держави, рівнем соціально-економічного розвитку країни, адміністративно-територіальним устроєм держави, формами надання бюджетних коштів. Поєднання цих факторів породжує систему видатків державного бюджету.

Соціально-економічний розвиток країни останніми роками кардинально змінив як систему, так і структуру та класифікацію видатків. Левова частка припадала на матеріальне виробництво приблизно 60%, тому з реформою системи господарювання  в Україні акценти  в розподілі бюджетних коштів повинні зміститись, насамперед, у бік посилення соціальної функції держави. Видатки бюджету поділяються на певні види, які можуть характеризуватися якісно та кількісно.

Якісна ознака видатків характеризує їхнє суспільне призначення, а кількісна - загальний обсяг. Ці дві ознаки можуть бути у протиріччі. Так, наприклад, потреби держави, що визначаються якісною ознакою, часто перевищують кількісну, тобто суму видатків, яка потрібна для задоволення відповідних потреб держави. Це призводить до негативних наслідків, а саме- до недофінансування видатків, передбачених законом про державний бюджет, зростання зовнішнього та внутрішнього боргу, дефіциту бюджету та інфляції. Під час кризи фінансові можливості держави обмежені, тому потреби суспільства не відповідають обсягам наданих коштів. Видатки бюджету у повному та всебічному обсязі характеризуються тим, яку вони відіграють роль і яке місце посідають у процесах суспільного відтворення, яке їхнє соціальне призначення.

Державні витрати – це безперервне цільове використання  державних грошових ресурсів, що накопичуються  у державному бюджеті, державних бюджетних та позабюджетних фондах, власних фондах державних підприємств, установ, організацій з метою виконання загальнодержавних функцій, фінансування державної, комунальної, соціальної і культурної сфер, державних цільових програм, а також фінансування виробництва окремих державних та комунальних підприємств, установ , організацій у відповідності з чинним законодавством держави.


29.11.2016; 03:38
хиты: 75
рейтинг:0
Общественные науки
экономика
макроэкономика
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь