пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

46.Центральний банк функції і роль в економіці.

Інституційні основи центральних банків світу закладались упродовж століть. Попередниками центральних банків можна вважати емісійні банки, які виникли нещодавно – у ХІХ столітті. Класичним прикладом виникнення емісійного банку є становлення розвиток Банку Англії, одного з найстаріших і найбільш авторитетних банків світу]1.

В Україні головним і емісійним банком країни є Національний Банк України. НБУ було створено на основі колишньої української контори Держбанку СРСР в 1991 році. НБУ є власністю України і виступає юридичною особою. НБУ є підзвітним ВРУ і має право законодавчої ініціативи.

НБУ являє собою єдину систему єдиного банку і включає центральний апарат,кримське республіканське управління та 24 обласних управлінь. Управління НБУ діють від його імені в межах наданих їм повноважень. До функціональних підрозділів НБУ належать вирахувані розрахункові касові центри, центральна і регіональні розрахункові палати.

Структура підрозділу НБУ виступає апаратом інкасації. Керівним органом НБУ є правління, склад якого призначається президією ВРУ ( Верховною Радою України ). Голова правління НБУ вибирається на засіданні ВРУ за представленням голови ВРУ строком на 4 роки. НБУ не є незалежним, він підпорядковується ВРУ і Кабінету Міністрів України ( КМУ ). Голова НБУ входить до складу КМУ. ВРУ щорічно затверджує основні напрямки грошово-кредитної політики, а також розглядає звіт про роботу НБУ . НБУ має статутний фонд. Статутний фонд НБУ утворюється за рахунок коштів держави, його розмір встановлюється і змінюється рішенням ВРУ.

Кредитні ресурси НБУ складаються із коштів статутного та інших фондів, залишків коштів державного бюджету, коштів на депозитних рахунках, кошти міжбанківських розрахунків.

НБУ щорічно ( у квітні ) подає ВРУ звіт про свою роботу ( баланс своєї діяльності і зведений баланс банківської системи держави ). НБУ звільняється від сплати зборів державного майна. НБУ є банком І рівня у ІІ ступеневій банківській системі України і виконує такі функції: є емісійним і розрахунковим центром держави, банком банків і банкіром уряду.


29.11.2016; 03:34
хиты: 74
рейтинг:0
Общественные науки
экономика
макроэкономика
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь