пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

2.Економіка :суть,структура,і типи.

Метод політичної економії – це сукупність прийомів, способів і принципів, за допомогою яких визначаються шляхи досягнення певної мети, розв’язуються конкретні завдання.

 

Економічна теорія використовує різноманітні прийоми та способи  дослідження, які  формують методологію наукового пізнання теоретичних аспектів господарського життя. Економічна теорія користується  загальними та специфічними методами пізнання  

 

Метод спостереження – це систематичне цілеспрямоване вивчення об’єкта. Щоб стати основою наступних теоретичних і практичних дій, спостереження має відповідати таким вимогам: цілеспрямованості, планомірності,  активності, систематичності..

Методи економіки:метод спостереження,діалектичний метод,метод наукової абстракції,метод аналізу і синтезу,метод індукції і дедукції,метод єдності історичного і логічного,метод економічного моделювання,метод економічного експерименту.

Метод порівняння – один з найпоширеніших методів пізнання, який полягає у встановленні подібності або відмінності предметів та явищ дійсності, а також знаходження загального, притаманного двом або кільком об’єктам. Порівняння дасть результат, якщо відповідатиме таким вимогам: можна порівнювати лише ті явища, між якими є певна об’єктивна спільність, порівнювати слід за найсуттєвішими, найважливішими рисами.

 

Діалектичний метод – загальнонауковий метод, який базується на використанні законів і принципів філософії, зміст яких зводиться до пізнання економічних явищ та процесів у їхньому взаємозв’язку та взаємозалежності, які перебувають у стані функціонування та розвитку, в основі якого лежить єдність і боротьба протилежностей.

 

Метод наукової абстракції  полягає у абстрагуванні, очищенні уявлень людини про процеси, які вивчаються, від випадкового, перехідного, одиничного і виокремлення в них сталого, типового. Завдяки цьому методу вдається проникати у сутність економічних явищ і процесів, формулювати поняття та економічні категорії, виводити економічні закони, визначати закономірності та принципи господарського життя.

 

Методи аналізу та синтезу – це два різні методи, які використовуються в комплексі. При аналізі об’єкт дослідження розкладається на складові частини, кожна з яких вивчається окремо (аналітичні господарські документи – це первинні, а саме: накладна на складі, чек в супермаркеті тощо); при синтезі відбувається об’єднання різних елементів у єдине ціле з врахуванням зв’язків між ними (це вторинні господарські документи, а саме: баланс підприємства, звіт про фінансові результати тощо).

 

Методи індукції та дедукції – це теж два різні методи, які забезпечують діалектичний зв'язок одиничного, особливого і всезагального. Індукція – це метод пізнання від окремого до загального (є факти – вибудовують теорію), від знання нижчого ступеня до вищого (є процес-розкладають на складові частини). Дедукція – метод пізнання від загального до одиничного.

 

Метод єдності історичного і логічного – це два взаємопов’язані методи. Історичний метод вивчає процеси у хронологічній послідовності, у якій вони виникають, еволюціонують та змінюють один одного в процесі розвитку господарства людства. Логічний метод досліджує господарські процеси в їхній логічній послідовності, звільняючись від історичних випадковостей, окремих несуттєвих деталей, які в цілому не впливають на хід певного економічного явища або процесу.

 

Метод економічного моделювання – це формалізований опис економічних процесів чи явищ (за допомогою математики або економетрики), структура якого абстрактно відтворює реальну картину економічного життя.


29.11.2016; 00:51
хиты: 84
рейтинг:0
Общественные науки
экономика
макроэкономика
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь