пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

24.«Книга для батьків» А.С. Макаренка. Типи батьківських авторитетів.

Макаренко помітив, що найтяжче здійснювати виховання в тих сім’ях, де є лише одна дитина. Характерно. Що до нього на перевиховання лише зрідка потрапляли діти з багатодітних сімей. Здебільшого «педагогічний брак» надходив з сімей одно дітних, бо там, де росла дитина-одинак, концентрація надмірної батьківської любові діяла на неї згубно і була страшною помилкою в сімейному вихованні. 

Щоб виховання дитини було повноцінним, слід проектувати взаємини так, щоб малюк не помічав зайвої уваги до себе і не звикав, що все найкраще має неодмінно призначатися йому.

Взаємини у великій родині стали прототипом організаційної структури відносин у колонії Горького та комуні Дзержинського.

Видатний педагог наполегливо рекомендував у кожній сімї задовольняти потреби перш за все батьків, і робити це відкрито. Якщо в сімї виникне проблема, кому в першу чергу пошити сукню – дочці чи мамі, то слід надати перевагу мамі. Він глибоко був переконаний, що найкращі діти бувають у щасливих батьків. Діти мають бачити живий приклад сімейного щастя, сприяти його зміцненню і ділити разом з батьками.

ТИПИ АВТОРИТЕТІВ:

Авторитет придушення (головний батько, який часто проявляє свою фізичну силу, жорстокість, придушуючи всі якості дитини та матері. В таких сім’ях дитина налякана, стривожена, мстива у майбутньому. Батько придушує всі радості дитинства).

Авторитет віддалі (батьки мало розмовляють з дітьми, віддають на виховання нанці або бабусі. Батьки більше заняті собою, вважаючи що це добре впливає на дитину).

Авторитет чванства (батьки занадто заняті своїми успіхами і постійно хваляться про них. Діти спостерігаючи за батьками згодом починають і самі чванитися).

Авторитет педантизму (люблять своїх дітей, але поводяться сурово. Як батька сказали так воно і повинно бути. Бюрократія)

Авторитет резонерства (батьки постійно повчають дитину, але при цьому її люблять).

Авторитет любові (батьки безмірно люблять свою дитину і показують їй це на кожному кроці, в результаті виростає егоїст).

Авторитет добрості (батьки самі добрі і все дозволяють дитині, в результаті діти користуються добротою батьків і командують ними).

Авторитет дружби (батьки хочуть бути друзями з дітьми, але згодом діти починають виховувати батьків).

Авторитет підкупу (коли батьки підкупають свою дитину за добру поведінку).    

 

 


19.06.2017; 17:55
хиты: 108
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь